Saopštenje za javnost povodom sastanka predsjednika Privrednog suda Crne Gore sa predstavnicima Međunarodne organizacije za razvoj prava-IDLO i Evrospke banke za obnovu i razvoj-EBRD

         Predsjednik Privrednog suda Crne Gore, gospodin Blažo Jovanić nedavno je primio u posjetu Michela Nussbaumera, predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj, Margaritu Meldon, regionalnog menadžera IDLO za istočnu Evropu i Ljubomira Petruljeskog, glavnog konusltanta za implementaciju programa za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Međunarodne organizacije za razvoj prava IDLO.
         Posjeta je organizovana u cilju nastavka saradnje i realizacije projekta finansijske podrške obuke sudija Privrednog suda Crne Gore od strane IDLO I EBRD.
         Predsjednik suda je iskazao zadovoljstvo što su ovako dvije značajne međunarodne organizacije zainteresovane da podrže projekat obuke sudija ovog suda i što su prepoznali ulogu i značaj koji Privredni sud ima u Crnoj Gori. U nastavku je predstavnike IDLO I ERBD upoznao sa dosadašnjim rezultatima koje je sud postigao u prethodnim godinama, a posebno u dijelu da je Privredni sud Crne Gore već dvije godine uzastopno najažurniji sud u Crnoj Gori. Predjsednik je govorio i o uskoj specijalizaciji Privrednog suda, zatim o temama u vezi kojih bi trebalo organizovati obuke, a koje je kao predsjednik suda zajedno sa ostalim sudijama prepoznao da su od izuzetnog značaja za sporove u kojima postupa sud i za koje sudije do sada nisu imale priliku da se obučavaju, odnosno da se upoznaju sa uporednom praksom drugih država.
         Gospodin Nussbaumer je istakao da je Evrospka banka do sada podržala niz projekata koji su realizovani u Crnoj Gori, da je tim pravnih stručnjaka ERBD prepoznao značaj Privrednog suda, te da stoga treba dati prioritet jačanju kapaciteta i unapređenju pravnog sistema ukupno, a posebno u dijelu koji se odnosi na Privredni sud.
         Gospođa Meldon je ukazala da je IDLO do sada podržao više obuka sudija ovog suda kroz projekte koji su organizovani u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, a kao jednu od najznačajnih je istakla obuku koja je u junu 2016. godine održana u Italiji. Navela je i to, da je IDLO spreman da podrži dalju obuku sudija ovog suda i to za predložene oblasti za koje je specijalizovan sud.  
         Na kraju je, na obostrano zadovoljstvo svih učesnika susreta, donijet zaključak da se u narednom periodu konkretizuju dalji koraci u cilju realizacije projekta podrške od strane IDLO i EBRD vezano za oblasti iz koje će se sprovoditi obuka sudija.
 
 
 
                                                                                    
                                                               KABINET PREDSJEDNIKA

Ostale informacije