XIII MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BALKANSKO EVRO - MEDITERANSKE MREŽE SUDSKIH SAVJETA (BEMNCJ)

(Budva, 21.jun 2018.godine)

POZDRAVNE RIJEČI 

Uvaženi  predsjedniče Đoni, uvažena predsjednice Medenica, gospođo Laković Drašković, poštovane kolege, 

dozvolite mi na početku da Vam poželim dobrodošlicu u Crnu Goru i Budvu, metropolu našeg turizma, kao i da Vam se zahvalim na privilegiji da budemo, nadam se dobri domaćini Konferencije.

Poseban pečat daje i činjenica, da Sudski Savjet Crne Gore ove godine obilježava desetogodišnjicu od osnivanja, i to je vrijeme kada je ova institucija ostvarila cilj djelovanja i svoje Ustavom i Zakonom propisane nadležnosti - nezavisnost, samostalnost, odgovornost i profesionalnost sudova i sudija. 

Naše okupljanje na XIII Konferenciji govori o značaju postojanja Balkanske i evro - mediteranske  mreže sudskih i tužilačkih savjeta, kao i o vrijednostima za koje se zalažu svi nosioci pravosudnih funkcija u našim državama.

Danas se naše pravosuđe suočava sa različitim izazovima u odnosu na godine od kada je konstituisan BEMNCJ, odnosno institucije iz kojih dolazimo. Mi moramo kontinuirano raditi na tome da se izborimo sa tim izazovima današnjice, da  obezbijedimo vladavinu prava, nezavisno i nepristrasno sudstvo, onako kako to zahtijevaju standardi razvijenih država i Evropske unije.

Mreža je započela sa idejom da sarađuju zemlje Zapadnog Balkana, Turske i članice EU, i u srži naše mreže je i dalje saradnja i razmjena iskustava. Potrebno je raditi zajedno i učiti jedni od drugih, pomagati se, koordinirati i podržavati međusobno u cilju unapređenja efikasnosti naših pravosudnih sistema.

Savremeno  funkcionisanje pravosuđa  iziskuje uvođenje  modernih metoda i tehnologija u obavljanju niza zadataka, kako u procesu upravljanja sudovima i tužilaštvima, tako i od strane sudija i tužilaca. Ovdje posebno mislim na upotrebu društvenih mreža, što mi se čini predstavlja “mač sa dvije oštrice”, a danas će biti prilike da se i o tome razgovara. 

Strogi standardi se često  postavljaju pred sudsku i tužilačku vlast, međutim, svi zajedno dodatnim naporima možemo pokazati da ćemo na sve zadatke i izazove dati adekvatne odgovore. Zato, mi moramo biti oni koji oblikuju vladavinu prava, nezavisnost i odgovornost,  kao  demokratsku vrijednost u svakom društvu.

U uvjerenju da ćemo dosljedno sprovoditi ono što nam je i glavni zadatak, implementacija zakona, na čemu se zasnivaju razvijeni pravosudni sistemi, još jednom Vas pozdravljam i želim nam uspjeh u radu.
 
dr MLADEN VUKČEVIĆ, 
predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore
 


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

20. 06. 2018.

XIII međunarodna konferencija Balkanske i evro - mediteranske mreže sudskih savjeta (BEMNCJ) održaće se Budvi 21-22. juna 2018. godine. Sudski savjet Crne Gore je organizator i domaćin ovogodišnjeg okupljanja članica ove pravosudne mreže.
 
Osnovne teme Konferencije su: Uloga sudskih i tužilačkih savjeta, sudija i tužilaca u borbi protiv terorizma –  Upotreba društvenih mreža od strane sudija i tužilaca; i Odnos između sudskih savjeta i drugih državnih institucija.
 
U uvodnom dijelu Konferencije, učesnicima će se obratiti, predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore, dr Mladen Vukčević, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković i Đin Đoni (Gjin Gjoni) predsjednik BEMNCJ-a.

I ovaj događaj je izuzetno značajan sa aspekta unapređenja vladavine prava, nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca i ukupne reforme pravosuđa, ne samo naše države, nego i ostalih članica BEMNCJ-a.

Saopštenje za javnost

18. 06. 2018.

Sudski savjet je nakon Zakonom predviđene procedure, danas izabrao 10 kandidata za  sudije u osnovnim sudovima, i to:
 
Branka Dujovića, savjetnika u Osnovnom sudu u Podgorici, Bojana Dubljevića, savjetnika u Osnovnom sudu u Herceg Novom, Ninu Ojdanić, savjetnicu u Apelacionom sudu Crne Gore, Boška Bašovića, savjetnika u Vrhovnom sudu Crne Gore, Borka Lončara, savjetnika u Višem sudu u Podgorici, Mladena Bulatovića, savjetnika u Osnovnom sudu u Podgorici, Radomira Kljajevića, savjetnika u Višem sudu u Bijelom Polju, Amru Burdžović, savjetnicu u Višem sudu u Bijelom Polju, Vanju Vujović, savjetnicu u Osnovnom sudu u Podgorici i Mirzu Ademovića, savjetnika u Osnovnom sudu u Podgorici.
 
Ovi kandidati će u narednom periodu pohađati dalju obuku u Centru za edukaciju u sudstvu i Državnom tužilaštvu, u trajanju od 8 odnosno, 18 mjeseci.

Saopštenje sa nastavka Sedme sjednice Sudskog savjeta

15. 06. 2018.

Na nastavku sedme sjednice Sudskog savjeta, održane 15.06.2018. godine, obavljen je intervju sa ostalim kandidatima prijavljenim na javni oglas br. 01-3197/18, od 26.04.2018. godine, za izbor 10 sudija u osnovnim sudovima, koji su prošli  pismeno testiranje  i to: 
 
Aidom Muzurović, savjetnicom u Višem sudu u Podgorici, Boškom Bašovićem, savjetnikom u Vrhovnom sudu Crne Gore, Vanjom Vujović, Mirzom Ademovićem, Brankom Dujovićem, Ivanom Žujović, Vladimirom Bulatovićem, Mladenom Bulatovićem, Jelenom Radović, Ivanom Vukićevićem, Jelenom Šimrak, Filipom Pavićevićem i Aleksandrom Veljovićem, savjetnicima u Osnovnom sudu u Podgorici, Ilijom Radulovićem, Borkom Lončarem i Draganom Lubardom, savjetnicima u Višem sudu u Podgorici, Ninom Ojdanić i Ivanom Bojanićem, savjetnicima u Apelacionom sudu Crne Gore i Svetlanom Lalović, savjetnicom u Osnovnom sudu u Nikšiću.
 
Sudski savjet će za narednu sjednicu utvrditi listu kandidata za izbor 10 sudija u osnovnim sudovima, na osnovu broja bodova koji su ostvarili na pismenom dijelu testiranja i obavljenog intervjua,  kako i predviđa Zakon o Sudskom savjetu i sudijama.

Saopštenje sa SEDME sjednice Sudskog savjeta

14. 06. 2018.

Na sedmoj sjednici Sudskog savjeta, održanoj 14.06.2018. godine, obavljen je intervju sa jednim brojem kandidatima prijavljenim na javni oglas br. 01-3197/18, od 26.04.2018. godine, za izbor 10 sudija u osnovnim sudovima, koji su prošli  pismeno testiranje  i to:
 
Bojanom Pavićevićem, savjetnikom u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, Goranom Živkovićem, savjetnikom u ZIKS-u u Bijelom Polju, Radomirom Kljajevićem, Amrom Burdžević i Azrom Idrizović, savjetnicima u Višem sudu u Bijelom Polju, mr Dinom Lukačem, savjetnikom u Sudu za prekršaje u Bijelom Polju, Vukajlom Smolovićem, savjetnikom u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, Ninom Paović i Jasminom Bracanović, savjetnicama u Osnovnom sudu na Cetinju, Bojanom Dubljevićem, savjetnikom u Osnovnom sudu u Herceg Novom, Jelenom Dragović, savjetnicom u Osnovnom sudu u Beranama i Milošem Ivanovićem, savjetnikom u Osnovnom sudu u Nikšiću.
 
Intervju sa ostalim kandidatima će se obaviti na nastavku sedme sjednice Sudskog savjeta, koja će se održati u petak, 15. juna 2018.godine.
 
Savjet je dao mišljenja na predloge Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog suda u Nikšiću, Osnovnog suda u Beranama i Osnovnog suda u Ulcinju.
 
Takođe, nakon razmatranja Nacrta Memoranduma o razumijevanju u vezi sa uslovima upućivanja crnogorskog službenika na rad u Savjet Evrope, Sudski savjet je verifikovao isti, i dao instrukciju Ministarstvu vanjskih poslova, kako bi Memorandum o upućivanju Jovana Stankovića, sudije Osnovnog suda u Herceg Novom na rad u Registar Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, mogao da se zaključi sa Savjetom Evrope.
 
Savjet je danas imenovao Vesnu Aćimić za  sekretarku Sekretarijata Sudskog savjeta Crne Gore, nakon sprovedenog javnog konkursa od strane Uprave za kadrove i dostavljene liste kandidata koji ispunjavaju uslove za radno mjesto sekretara Sekretarijata.
 

Ostale informacije