EVROPSKA MREŽA SUDSKIH SAVJETA (ENCJ) GLASALA O SUSPENZIJI ČLANSTVA NACIONALNOG SUDSKOG SAVJETA POLJSKE

18. 09. 2018.

Generalna skupština ENCJ-a  vanredno se sastala u Bukureštu, 17. septembra 2018. godine, kako bi se diskutovalo o položaju Poljskog nacionalnog sudskog savjeta (KRS), u Evropskoj mreži savjeta u pravosuđu.

Uslov članstva u ENCJ-u, je da su institucije nezavisne od izvršne i zakonodavne vlasti i da obezbijede konačnu odgovornost za podršku pravosuđu u nezavisnom sprovođenju pravde.

ENCJ je postao zabrinut  što  zbog nedavnih reformi u Poljskoj, Sudski savjet nije više  ispunjavao ovaj uslov. Kao rezultat toga, bila je posjeta Poljskoj u junu 2018. godine, kako bi se razmotrilo ovo pitanje. Međutim, zabrinutost je ostala i prema tome Odbor ENCJ-a je predložio suspenziju članstva. Predstavnici Pojskog nacionalnog savjeta za pravosuđe prisustvovali su sastanku i iznijeli svoj stav. Generalna skupština razmotrila je predlog i odlučila da suspenduje članstvo KRS-a u ENCJ.

Zbog toga, Sudskom savjetu Poljske za sada je ukinuto prava glasa i isključen je iz učešća u aktivnostima ENCJ. Međutim, ENCJ ostaje posvećen održavanju kontakta sa KRS-om, i  nastaviće da prati situaciju,  i raduje se vremenu kada će Poljski sudski savjet ispuniti potrebne uslove, što može rezultirati aktivnim članstvom u ENCJ.

U međuvremenu, ENCJ je spremna da ponudi svoju pomoć i smjernice ovom Savjetu u utvrđivanju usklađenosti sa Evropskim standardima za sudske savjete.

ENCJ ističe da je KRS bio jedan od osnivača mreže i njihovi predstavnici u ENCJ-u su bili veoma poštovani i značajno doprinijeli  radu mreže, kako u Odboru, tako i u raznim projektima  tokom mnogo godina unazad.

Ekstremne okolnosti ovog konkretnog slučaja dovele su do donošenja ovakve odluke. Ove okolnosti su navedene u dokumentu Izvršnog odbora koji je objavljen 16. avgusta 2018. godine.
Cilj ENCJ-a je unapređenje saradnje i dobrog međusobnog razumijevanja među Sudskim savjetima i članovima pravosuđa država članica Evropske unije. Ovaj cilj donosi sa sobom zajedničku odgovornost da podržimo temelj našeg zajedničkog evropskog pravnog poretka, posebno vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa unutar tog reda. Zemlje članice imaju slobodu da organizuju svoje pravosudne sisteme na način koji oni smatraju odgovarajućim, ali postoje neki minimalni standardi koji moraju biti poštovani.

Ostale informacije