Govor prof.dr Mladena Vukčevića na otvaranju izložbe povodom obilježavanja 11 godina od donošenja Ustava Crne Gore

Skupština Crne Gore - Podgorica, 22.10.2018.godine

Uvažena gospodo,

decenijama objašnjavam ili tumačim Ustav, a danas, prvi put,  govorim ovakvom prigodom - o izložbi ustavnih tekstova, o graničnicima našeg ustavnog hoda. Zato ovdje, u rodnom mjestu Ustava, u narodnom predstavništvu,  čije je prvo ovlašćenje donošenja Ustava, mogu zahvaliti čelnicima Skupštine i njihovim saradnicima što su upriličili ovaj čin.

U  modernom dobu nema sažetije slike razvoja jedne države od one koju daje istorija njenih najviših pravnih akata. Iz tog razloga današnja postavka nije samo prateći sadržaj obilježavanja godišnjice jednog, važećeg Ustava, već i podsjećanje na ustavnost kao ideju,  kao temelj dostojanstva države i svakog pojedinca.

Tekstovi koji su pred nama potvrđuju misiju svih ustava - da budu akti ograničenja vlasti, i ujedno, povelje ljudskih prava. Stoga su i naši ustavi, počev od prvog u osvitu XX-tog i posljednjeg u osvitu XXI-og vijeka,  odgovori na ove upite. Oni su  svjedočanstva naših ustavotvornih uzleta i zastoja, nekada osjenčenih preplitanjem prava, politike i ideologije, a vrijeme je  najbolji sudija  koliko su bili nominalni, a koliko realni, koliko su stabilizovali društvene odnose ili poticali političke krize. Ili, kako je rekao jedan pravni mislilac „Pravda sudi ljudima za života, a vrijeme sudi pravdi ljudi“.

Sve ovo zajedno pokazuje da u pravu sa Ustavom sve počinje i sa njim se sve završava, to je pouka onima koji donose odluke u ovom domu, ali i svima koji ih sprovode u djelo.

Na kraju,  umjesto  uobičajenih riječi da izložbu proglašavam otvorenom, šaljem poruku da rasprave o Ustavu budu otvoren proces,  jer, samo tako možemo nastaviti djelotvornu  ustavnu nit o kojoj svjedoči ova postavka.
 

Ostale informacije