HF 14 – Crna Gora –

RADIONICA

12. 12. 2018.

POZDRAVNE RIJEČI
 
Uvažena gospođo Valdetara, uvaženi gospodine Karnevali, gospodine Dedoviću, članovi Sudskog savjeta, poštovane sudije i  zaposleni u Sekretarijatu, 

zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da Vas sve pozdravim u ime  Sudskog savjeta Crne Gore, i što su predstavnici Savjeta i Sekretarijata kao i pojedine sudije učesnici još jednog veoma značajnog segmenta projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu“, koji se realizuje u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Projekat koji zajedno sprovodimo  pokazuje pozitivne efekte primjene njegovih glavnih smjernica, ali nam i otkriva određene poteškoće u implementaciji  novih propisa, planova i metodologija, odnosno standarda i instrumenta međunarodnih organizacija.
Tako da će ovo biti dobra prilika da čujemo iskustva razvijenih zemalja,  članica EU i Savjeta Evrope, kako bi ih na adekvatan način iskoristili i primjenili upravo u onim oblastima pravosuđa koja iziskuju dalji progres. 

Pravosuđe Crne Gore svoje ciljeve  može  ostvariti samo boljim upravljanjem ljudskim resursima. Pravosudnom sektoru je potreban strateški pristup upravljanju ljudskim resursima koji ga povezuje sa organizacionom strategijom, a fokus treba da bude na pružanje usluga korisnicima sudskih servisa na efikasan način, kako bi se sve ukupno povećalo povjerenje javnosti u rad sudija i sudova. Zato zaposleni predstavljaju ključnu ulogu za učinkovitiji rad pravosuđa.

Stoga, svi zajedno treba da budemo posvećeni jačanju i kontinuiranoj edukaciji kadrova i stručnjaka za pojedine oblasti u crnogorskom pravosudnom sistemu u cilju njegove efikasnosti i nezavisnosti.

Još jednom Vas pozdravljam i želim uspješnu radionicu.

 
DOBRICA ŠLJIVANČANIN
zamjenik predsjednika i član Sudskog savjeta Crne Gore
 Ostale informacije