Izjava dr Mladena Vukčevića, predsjednika Sudskog savjeta za “POBJEDU”

01. 10. 2018.

 
1.   S obzirom na to da dio opozicije nastavlja bojkot parlamenta očekujete li da će četiri predložena člana za Sudski savjet biti izabrana?
 
-  I tokom diskusija u Skupštini, kao i tokom postupka produženja mandata, apelovao sam da se izaberu novi članovi Sudskog savjeta. To i sada ponavljam.  Da li će tako biti ne znam, a vjerujem da Vam izričit odgovor u ovom trenutku ne mogu dati ni sami parlamentarci. U uslovima političke krize i podijeljenosti, kada je bitnija politička volja nego kvalitet prijavljenih kandidata, moguće je da ni vaskrsli Bogišić ne bi dobio potrebnu većinu.

 2. Izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koje je podržala Venecijanska komisija, spriječena je moguća blokada rada sudske vlasti koja je prijetila nakon što je istekao mandat članovima Savjeta. Da li je to dovoljan okvir za zaštitu funkcionisanja sudskog sistema?

- Jeste. Sudski savjet nesmetano funkcioniše i obavlja redovno sve poslove, uključujući i izbor sudija kao svoje prioritetno ovlašćenje. Formirana su radna tijela i komisije, završena je prva faza postupka redovnog ocjenjivanja sudija, odvija se intenzivna međunarodna aktivnost, kao i sve ono što čini redovno funkcionisanje Sudskog savjeta. Ovih dana je aktuelno i naše učešće u radu  Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, na kome se sagledava naša spremnost za poštovanja pravila koja se baštine u pravnom prostoru EU.

3. Ministar pravde Zoran Pažin kazao je, nakon što je Vlada procesuirala parlamentu izmjene Zakona, da očekuje odgovoran odnos svih protagonista političke scene i njihovo učesće u parlamentu tokom rasprave o Prijedlogu zakona, ali i odgovornost i savjesnost tokom izbora članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika. Koliko su političari pokazali odgovornost u ovom slučaju?
 
-  Ne bih se o tome izjašnjavao, niti je predsjednik Sudskog savjeta onaj koji treba da daje ocjenu nečije političke odgovornosti. Poslanici su izabrani voljom građana, i na njima je da procjenjuju kako će najbolje štititi interese onih koji su ih birali, i drugo, na  izborima ćegrađani, kao nosioci suverenosti,  dati sud o tome kako su njihovi interesi zastupani.

Ostale informacije