Izjava predsjednika Sudskog savjeta za Antenu M

07. 05. 2018.

Jedino rješenje za sprječavanje blokade Sudskog savjeta je izmjena Zakona


Delegacija Venecijanske komisije boravila je nedavno u Crnoj Gori gdje su razgovarali sa predstavnicima sudske ali i zakonodavne vlasti, o sprječavanju blokade rada Sudskog savjeta, čijim članovima mandat ističe 2. jula, a za čiji izbor je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, koje zbog bojkota opozicije - trenutno nema.

Delegacija Venecijanske komisije tokom posjete razgovarala je sa predsjednikm Sudskog savjeta Mladenom Vukčevićem, a u razgovoru za Antenu M, Vukčević kaže da je sami njihov dolazak iskorak:

“Otvoren je dijalog na ovu temu. Čulo se više predloga, vjerujem da će to biti dobra osnova da Venecijanska komisija uobliči svoje preporuke. Što se tiče epiloga, rezervisan sam prema tome da se ostvari potrebna skupštinska većina i izabere novi sastav Sudskog savjeta, ali vjerujem da se može doći do prelaznog rješenja koje će onemogućiti blokadu sudske vlasti. U protivnom, tako nešto nije zabilježeno u uporednim ustavnim sistemima i ja ne vjerujem da će se to dogoditi u Crnoj Gori”, navodi Vukčević.

Vukčević napominje da u pronalaženju prelaznog rješenja treba biti pravno-tehnički oprezan.

“Ne može se zakonom produžavati dužina ustavnih mandata niti mijenjati ustavna većina, tako bi se ušlo u opasnost od neustavnog zakona. Ali moguće je definisati prelazno rješenje na primjeru onoga što imamo kod druge dvije grane vlasti. Zato ja ne bih govorio o najboljem i najprihvatljivijem rješenju već o jedinom mogućem rješenju-a to je upravo izmjena Zakona o sudskom savjetu i sudijama u dijelu koji bi definisao rad te tehničke sudske vlade u prelaznom periodu, obavljanja minimuma tih funkcija, za koji vjerujem da bi bio što kraći”, objašnjava Vukčević.

Za Vukčevića je blokada rada Sudskog savjeta nezamisliva, zbog toga smatra i da ne može biti posljedica:
“Vjerujem da posljedica neće biti jer ukoliko ne bude izabran novi Sudski savjet ne bih mogao da zamislim da će stati funkcionisanje jednog dijela vlasti, jednog organizma u kome radi oko 1700 zaposlenih, u kome imamo preko 100 hiljada sudskih predmeta, gdje se moraju obavljati redovne funkcije, finansiranja, informatičke podrške, bezbjednosne, međunarodne saradnje itd. To je iz razloga što se treba podsjetiti da su dvije trećine ustanovljene kao sredstvo pojačanog političkog legitimiteta, ne kao sredstvo blokade. Kako bi to imalo odjeka na proces pregovora u poglavljima 23 i 24 je sasvim izvjesno-veoma negativno. Ali upravo to sa druge strane povećava obavezu da se dođe do rješenja makar ono i bilo privremeno”, kaže Vukčević za Antenu M.

Vjeruje stoga da će do rješenja doći te da će se 3. jula nesmetano nastaviti funkcionisanje treće grane vlasti.

Na pitanje kada bi se mogle očekivati preporuke Venecijanske komisije Vukčević kaže da preciznog datuma nema, ali da bi one, po njegovom mišljenju, možda mogle stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca.

Podsjetimo, delegacija Venecijanske komisije se sastala i sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, koja je izrazila bojazan da će mogućim neizborom članova Sudskog savjeta- to tijelo biti u blokadi.

I potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, je, podsjetimo, naglasio da bi blokada izbora članova Sudskog savjeta u Skupštini Crne Gore imala brojne negativne efekte na ključne reforme u oblasti vladavine prava.


Ostale informacije