Konferencija “Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana na implementaciji IKT sistema u pravosuđu”

Budva,  29-31.oktobar 2014.godine

Pozdravna riječ prof.dr Mladena Vukčevića, predsjednika Sudskog savjeta Crne Gore
 
Uvažene dame i gospodo,
 
dozvolite mi da vam uputim riječi pozdrava, dobrodošlice, kao i izraze zahvalnosti organizatoru, koji je dao značajnu finansijsku i ukupnu podršku i time omogućio održavanje skupa.

Ističem da mi je veoma drago što ste u ovolikom broju, svojim prisustvom, iskazali želju za saradnjom zemalja u regionu, i da se to realizuje u Crnoj Gori, u kojoj se juče i danas u našoj prijestonici Cetinju održavaju Dani sudstva.

Takođe, zahvaljujem organizatoru, IMG-ju, koji već godinama sprovodi projekat “Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana na implementaciji IKT sistema u pravosuđu” koji je finansiran od strane Vlade Kraljevine Norveške i koji već četvrtu godinu zaredom bira našu zemlju za organizaciju ovako važnog skupa.

Upućujem pozdrave i svim učesnicima, predstavnicima Sudskih savjeta iz zemalja u regionu koji su našli vremena da boravkom i učešćem na ovoj konferenciji, prezentuju svoje sisteme i iz prve ruke nas informišu o svim problemima i izazovima na koje su u tom procesu nailazili, ali i da podijele zadovoljstvo što su uspješno ispunili zadatke.

Crna Gora je odlučno krenula Evro-Atlantskim putem, i nailazi na velike izazove. Neke smo uspješno prevazišli, dok se sa nekima još uvijek borimo. Jedan od najvažnijih zadataka, ako ne i najvažniji je obezbjeđivanje nezavisnog sudstva, usled čega je došlo do usvajanja amandmana na Ustav, čiji rezultat je i promijenjen sastav članova Sudskog savjeta, kao i način izbora predsjednika Sudskog savjeta. Po prvi put, predsjednik Savjeta nije ujedno i predsjednik Vrhovnog suda, već osoba koja se bira iz reda istaknutih pravnika, u Skupštini Crne Gore nakon sprovedenog javnog konkursa za izbor članova Savjeta.

Pred nama je vrijeme velikog rada i izazova. Započeti reformski procesi predvidjeni Akcionim planom za Poglavlje 23, pored promjene normativnih akata, iziskuju i bitne infrastrukturne mjere koje se odnose na temu današnjeg okupljanja. Ovo je veliki izazov za crnogorsko sudstvo i prilika da se način statističkog izvještavanja u potpunosti približi evropskom načinu izvještavanja. Sve ovo zahtijeva ozbiljne reforme i dalji rad na Pravosudnom informacionom sistemu (PRIS-u), usaglašavanje normativnih akata sa Smjernicama CEPEJ-a, i  priliku da se unaprijedi statističko izvještavanje o radu sudova, poboljša i inovira tehnologija u svim sudovima, jer u današnjem svijetu, informacione tehnologije su neodvojivi dio pravosuđa, od posebnog značaja za pristup pravdi.  Svjesni činjenice da su informatičke tehnologije osnov izgradnje modernog društva u bilo kojoj oblasti, pa i pravosuđu, s razlogom ističem značaj ove konferencije, koja pored reprezentativne ima i edukativnu dimenziju.

Na žalost, ne postoji čarobni štapić kojim bismo učinili pomake u cjelokupnom sistemu na bolje, već postoji samo sistematski i dugotrajan rad na razvoju sistema, primjeni pravila i njihovo stalno poboljšanje, učesnici ovog skupa su djelovanjem u svojim državama pokazali da su se opredijelili za takav put koji, u krajnjem cilju, vodi učvršćivanju načela vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Na kraju, želim vam svima ugodan boravak u Crnoj Gori, inspirativan rad i sticanje iskustava koja ćemo uspješno primjenjivati u našim sistemima.

 

 


Ostale informacije