OBRAĆANJE DR MLADENA VUKČEVIĆA, PREDSJEDNIKA SUDSKOG SAVJETA CRNE GORE KONSULTATIVNI SASTANAK SA SUDIJAMA: „OCJENJIVANJE SUDIJA U CRNOJ GORI“

Budva, 19.februar 2018. godine

Raduje me da na ovakav način počinjemo proces periodičnog ocjenjivanja sudija, ispunjavajući još jednu obavezu iz evropske agende. I važnije, radimo ono što će doprinositi kvalitetu rada crnogorskog sudstva, time i svih građana Crne Gore i zaštiti njihovih prava i sloboda.

Ocjenjivanje je zaloga da ćemo imati osnovu za cjelovito vrednovanje Vašeg rada, od nagrađivanja do napredovanja. Ovo je i prilika da se uputi poruka evropskim adresama, a ona glasi - mi u dobroj vjeri i punom kapacitetu pristupamo ocjenivanju sudijskog rada. Nemamo otpora ili rezervi prema toj obavezi, kako nam se ponekad spočitavalo, mada na pojedina rješenja imamo zamjerki. Istovremeno, šaljemo i drugu poruku – da imamo održiv sistem efikasnosti i odgovornosti sudija.

Ocjenjivanje ćemo sprovoditi po zahtjevnim standardima i preporukama Konsultativnog vijeća evropskih sudija (CCJE) i Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ-a) ,  a  ne formalistički. To je potvrdio pilot – projekat u Nikšiću i ocjenjivanje koje smo do sada sprovodili u slučajevima napredovanja sudija.

I ovaj put ću zahvaliti našem partneru, Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici,  koja pažljivo planira one programske aktivnosti koje će doprinijeti da nastavimo sa usvajanjem novih standarda u obavljanju Vašeg uzvišenog poziva. To je posebno značajno budući da je ovo četvrta, posljednja godina u sprovođenju Strategije reforme pravosuđa  (2014-2018).

Vjerujem da ćete sa ovog okupljanja otići sa novim saznanjima i da će kasnije, proces vašeg ocjenjivanja biti objektivan i stručan na dobrobit vas koji sudite, onih kojima sudite i čitavog društva.
U tome ćete uvijek imati podršku Sudskog savjeta, u ovom ili drugom sastavu.

Znam da Vam je ovo nova i značajna obaveza i odgovornost, ali sam uvjeren da ćete je uz pomoć predavača i kasnije u postupku ocjenjivanja uspješno realizovati.
 
Još jednom Vas pozdravljam i želim uspješan rad!

Ostale informacije