Pozdravna riječ prof. dr Mladena Vukčevića, predsjednika Sudskog savjeta Crne Gore- Dani sudstva, Budva 29.10.2017. godine

Gospodo sudije, uvaženi gosti, predstavnici medija,
 
        čestitam vam Dan sudstva Crne Gore, sjećanje na datum kada je ova država označila put svoje moderne pravne tradicije, sa sviješću da je nezavisno sudstvo njen temelj.
        Na tom putu su i zahtjevi ovog vremena, u kome su zadaci adresirani sudijama dobijali na obimu i složenosti. To nalazi potporu u činjenici da je sudstvo pod stalnom pažnjom, ne samo unutrašnje, već i međunarodne javnosti, i da je rad sudija mjerljiviji i podložniji njenom sudu od drugih grana vlasti. Stiče se utisak da se takav monitoring ponekad pretvara u čitanje sudskih odluka po mjeri sopstvenih očekivanja, a to utiče na percepciju građana o sudstvu i čini zahtjevnijim obavljanje vašeg poziva.
        Ovdje u prvom redu mislim na ocjenjivanje sudija gdje se krenulo od izrade metodologije, do pilot-projekta, preko ocjenjivanja u svrhu napredovanja, sada slijedi ocjenjivanje uzorka, i na kraju ocjenjivanje svih sudija. Dakle, radi se postupno, a požurivanje da se to učini jednokratno i dobiju evropski štrikovi, odvelo bi nas u ishitreno bavljenje samima sobom, na uštrb obavljanja osnovnog posla. Od te obaveze ne bježimo, ali uvažavajući vaše sugestije pažljivo se odnosimo u realizaciji tog zadatka. Od toga ne zavise samo sudijske karijere već ukupna spremnost sudstva da izdvoji, nagradi i izabere one koji će najstručnije i najefikasnije štititi prava i slobode svakog građanina.
 
        U svom slovu i riječi neću samo o obavezama sudija, već i onom što je obaveza prema sudijama. Započeta je realizacija decenijski čekane izgradnje stambenih jedinica. U nepostojanju sudskog budžeta očekujemo razumijevanje državnog budžeta na koje, sudeći po početku nailazimo. U sve faze ovih aktivnosti biće uključeni predstavnici sudstva, sudske administracije i sindikata.
 
        U želji da moje obraćanje bude više informativno, a manje svečarsko želim da istaknem predani rad vaših kolega u radnoj grupi za izmjenu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, uvjeren već sada da će njihovi predlozi i rješenja unaprijediti ovaj zakon.
 
Gospodo sudije, želim vam uspješan rad i lijepo druženje, uvjeren da ćete i u godini koja slijedi svojim radom i pravičnim suđenjem pokazati i odbraniti snagu pravde.

Ostale informacije