POZDRAVNE RIJEČI

Drugi sastanak Upravnog odbora Projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu”, 06.07.2017.godine

Uvaženi gosti,  članovi Upravnog odbora,

Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da Vas sve pozdravim, i što je baš Sudski savjet Crne Gore domaćin drugog sastanka Upravnog odbora Projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu“, koji se realizuje u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Drago mi je što ovoj sjednici prisustvuju predstavnici Savjeta Evrope, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i nacionalnih partnerskih institucija, Tužilačkog savjeta, Ministarstva pravde, Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, i naravno Sudskog savjeta.

Projekat koji zajedno sprovodimo već sada pokazuje pozitivne efekte primjene njegovih glavnih smjernica, ali i otkriva neke poteškoće u implementaciji određenih odredbi novih zakonskih propisa. Ta saznanja su nam takođe dragocjena. Zbog toga  svi moramo biti posvećeni jačanju kapaciteta u crnogorskom pravosudnom sistemu u cilju njegove efikasnosti i nezavisnosti.

Uspjeh našeg zajedničkog rada čine ljudi koji su angažovani u ovom projektu, zatim dobar izbor eksperata koji nam dolaze u Crnu Goru, jer su upućeni u  naše probleme i poznaju našu pravnu tradiciju i nadasve teme koje razmatramo, jer su od izuzetnog  značaja za sprovođenje privremenih mjerila iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

I na ovom skupu imamo mogućnost da razgovaramo o doprinosu i rezultatima sprovedenih aktivnosti i svakako da utvrdimo buduće korake i planove. Nezavisno, odgovorno i nepristrasno djelovanje svih nosilaca pravosudnih funkcija, vodiće prije svega podizanju nivoa kvaliteta pravde i stepena povjerenja u rad pravosudnih institucija, sudova i sudija.

Još jednom Vas pozdravljam i želim uspjeh u radu.
dr MLADEN VUKČEVIĆ,
predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore
 Ostale informacije