Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević razgovarao sa Zoltanom Martinušom, direktorom za proširenje, bezbjednost, civilnu zaštitu i podršku Savjetu za spoljne poslove u Savjetu Evropske unije

16. 06. 2015.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević sastao se danas u Savjetu Evropske unije sa Zoltanom Martinušom, direktorom za proširenje, bezbjednost, civilnu zaštitu i podršku Savjetu za spoljne poslove.

Nakon što je predstavio aktuelnu situaciju u EU kada je riječ o pitanju proširenja, Martinuš je istakao da je Crna Gora država u kojoj se bilježi kontinuirani napredak.  Govoreći o reformi pravosuđa i vladavini prava, on je kazao da ovaj proces ima dva aspekta - materijalni i perceptivni -  te da Crna Gora treba da bude proaktivna prema zemlja članicama EU u predstavljanju rezultata na planu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala.

Predsjednik Vukčević upoznao je sagovornika sa aktuelnom fazom u procesu reforme zakonodavnog i institucionalnog okvira u pravosuđu, s naglaskom na jačanju institucionalne nezavisnosti sudstva i personalne nezavisnosti sudija, kao i jačanju transparentnosti  pravosudnog sistema.
Martinuš je najavio da će na Međuvladinoj konferenciji 22. juna u Luksemburgu biti prepoznat “konstantan i kontinuiran napredak Crne Gore”,  kao “priče sa dobrim vijestima”.

Sastanak sa direktorom Martinušom održan je u okviru posjete predsjednika Vukčevića institucijama Evropske unije i Kraljevine Belgije, koja je počela juče, posjetom Sudu pravde EU, nastaviće se sjutra, sastancima u Visokom savjetu pravde Kraljevine Belgije i Stalnoj kancelariji Evropske mreže pravosudnih savjeta EU, i zaključiti istog dana, sastankom u Evropskoj komisiji.
 

Ostale informacije