REAGOVANJE SUDSKOG SAVJETA NA PRIJETNJE UPUĆENE SUDIJI OSNOVNOG SUDA U DANILOVGRADU SONJI KEKOVIĆ

15. 04. 2016.

Sudski savjet najoštrije osuđuje prijetnje sudiji Osnovnog suda u Danilovgradu Sonji Keković. Ovaj događaj je još jedan u nizu neugodnih podsjetnika o opasnostima sa kojima se sudije susrijeću u svom poslu.
 
Sudije su nezavisni donosioci odluka koji se vode zadovoljenjem pravde za sve članove društva i zato su prijetnje koje im se upućuju uvreda za pravdu. Sudovi obezbjeđuju neutralnu arenu za presuđivanje sporova, najčešće praćenih jakim emocionalnim nabojem,  ali oni čije se viđenje pravde suprostavlja sudskom, pribjegavaju  prijetnjama, pa čak i nasilju prema sudijama. Zato prijetnje upućene sudijama sve više postaju strategija pojedinaca nezadovoljnih odlukama suda.
 
Naše društvo je dostiglo toliki stepen zrelosti da je svaki vid kritike sudskih odluka zaštićen ali se prijetnje i zastrašivanja sudija moraju najodlučnije osuditi i suzbiti. Sam legitimitet suda zavisi od uvjerenja javnosti da će sud postupati prema svakoj od strana nepristrasno a sudije su odgovorne javnosti na više načina. Nepravilna ili nestručna sudska odluka se može ispraviti u žalbenom postupku a može se pokrenuti disciplinski postupak ukoliko sudija nije postupao savjesno. Insistiranje na drugim vidovima odgovornosti sudija nije zato moguće i prelazi u vrstu pritiska. Primjer toga je i praksa podnošenja neosnovanih krivičnih prijava protiv sudija zbog nezadovoljstva njihovim odlukama.
 
Bez obzira što ovakva radnja predstavlja inkriminaciju, izostanak odlučnog odgovora organa za sprovođenje zakona u zaštiti sudijske profesije može ugroziti same temelje demokratskog poretka države. Država mora da stvori ambijent u kom postoji nulta tolerancija prema zastrašivanju ili, u najgorem slučaju, aktima nasilja prema nosiocima pravosudnih funkcija.
Ponekad se čini da negativna percepcija prema sistemu pravosuđa, vještački stvorena i pretjerano naglašena u pojedinim krugovima, između ostalog može ohrabriti pojedince da pribjegnu nasilnim, vanpravnim i potencijalno inkriminisanim radnjama da bi ostvarili svoj cilj.
 
Zbog svega rečenog mora se povesti temeljna istraga o okolnostima pod kojima je došlo  do prijetnji sutkinji Keković. Takođe, ovaj incident naglašava važnost kreiranja i sprovođenja odgovarajućih politika zaštitite bezbjednosti sudija.

Ostale informacije