Saopštenje sa VII sjednice Sudskog savjeta

03. 04. 2015.

Sudski savjet je na VII sjednici, održanoj 03.04.2015. godine,  za dvoje sudija Višeg suda u Podgorici izabrao Mirjanu Popović i Sonju Drašković, dosadašnje sudije Osnovnog suda u Podgorici.

Polaganje zakletve izabranih sudija zakazano je za 08.04. 2015. godine, u 11,00 časova.

Članovi Sudskog savjeta obavili su razgovore sa kandidatima koji ispunjavaju uslove za izbor dvoje sudija Osnovnog suda u Podgorici :
- Savom Mušikićem, savjetnikom u Višem sudu u Podgorici,
- Katarinom Peković, savjetnicom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Melihom Feleć, savjetnicom u Višem sudu u Podgorici,
- Ivanom Becić, savjetnicom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Milicom Radović, savjetnicom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Milenom Bojić, savjetnicom  u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Milenom Brajović, savjetnicom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Arsenijem Gatolinom, savjetnikom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Milanom Velimirovićem, savjetnikom u Višem sudu u Podgorici,
- Radovanom Vlaovićem, savjetnikom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Marinom Kalezić, savjetnicom u Osnovnom sudu u Podgorici,
- Sanelom Efović, savjenicom u Višem sudu u Podgorici,
- Draganom Babovićem, sudijom Osnovnog suda u Nikšiću i
- Radem Ćetkovićem, savjetnikom u Osnovnom sudu u Podgorici.

Sudski savjet  je utvrdio Predlo pravilnika o okvirnim mjerilima za određivanje potrebnog broja sudija, službenika i namještenika u sudu.

Na sjednici je, na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda Crne Gore za disciplinskog tužioca izabran Muzafer Hadžajlić, sudija Upravnog suda Crne Gore, dok je za njegovog zamjenika izabran Miroslav Bašović, sudija Višeg suda u Podgorici. Za članove Disciplinskog vijeća izabrani suVesna Simović Zvicer, Željka Jovović i Milic Međedović.

Za predstavnika Sudskog savjeta u Komisiji za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije izabran je Dobrica Šljivančanin.

Tijana Badnjar  izabrana je za predstavnika Ministarstva pravde u Radnoj grupi za određivanje mjerenje vremena koje je sudijama potrebno za postupanje u određenim vrstama predmeta.

Na sjednici je konstatovan prestanak sudijske funkcije Branislavu Raduloviću, sudiji Upravnog suda Crne Gore,  na lični zahtjev.

Sudski savjet je, razmatrajući prava i obaveze koje proističu iz Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, konstatovao da rješenja istog zakona ne podržavaju Ustavom zagarantovani tretman Sudskog savjeta kao najvišeg organa sudske vlasti. U tom smislu, radi optimalnog funcionisanja Sudskog savjeta neophodno je podnijeti inicijativu Ministarstvu pravde kako bi se preispitala sporna rješenja, otklonili propusti i predložile izmjene i dopune zakona sve u skladu sa primjedbama koje je Sudski  savjet uputio na tekst predloga navedenog zakona.
 
 

Ostale informacije