SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

26. 05. 2017.

Danas je u Podgorici održan sastanak predstavnika Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Sudskog savjeta Crne Gore, u vezi projekta Svjetske banke na izradi funkcionalne analize pravosuđa u Crnoj Gori. CGO je angažovan na projektu kao konsultant.
U ime Sudskog savjeta sastanku su prisustvovali Dobrica Šljivančanin, zamjenik predsjednika Sudskog savjeta, sudija Višeg suda Crne Gore Magdalena Zečević, član Savjeta i Vesna Aćimić, sekretar Savjeta sa saradnicima, a ispred CGO prisustvovale su Mira Popović i Tamara Milaš, pravnice u ovoj nevladinoj organizaciji.
Tema ovog konsultativnog sastanka je bila infrastruktura i informacione tehnologije sudske organizacije u našoj zemlji. Razmijenjena su mišljena o pitanjima značajnim za trenutnu fazu rada Svjetske banke na analizi funkcionisanja pravosudnog sistema.
 
Obostrano je ocijenjeno da stalna primjena jasnih pravila o nezavisnom i nepristrasnom sudskom sistemu jača vladavinu prava i unapređuje ekonomski i društveni razvoj. Na sastanku je istaknuto da djelotvorno sudstvo primjenjuje i sprovodi zakone i propise nepristrasno, predvidljivo i efikasno. Društveni i ekonomski progres  ne može se održati i primijeniti ako pravosudni sistem ne funkcioniše na način određen Ustavom i zakonima, u čemu je uloga Sudskog savjeta neizostavna i važna.
 
Reformisanje sudova i pravosuđa je složen poduhvat. Svi koji su akteri tih aktivnosti moraju biti svjesni uloge, svrhe i ključnih atributa sudova  i sudija. Oni takođe  moraju uzeti u obzir ekonomski, politički i društveni kontekst u kojem djeluju.
 
Napori u reformi pravosuđa  nastoje poboljšati  istinsku funkcionalnost i dostupnost sudskog sistema, a time i kvalitet pružanja pravosudnih usluga, naglasio je Dobrica Šljivančanin, zamjenik predsjednika Sudskog savjeta.

Ostale informacije