SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

11. 07. 2017.

U okviru realizacije Projekta „Unapređivanje kurikuluma, jačanje međunarodne saradnje i snaženje ljudskih, tehničkih i bibliotečkih resursa“ (CABUFAL),  Vesna Simović Zvicer, članica Sudskog savjeta Crne Gore, boraviće u Njemačkoj, od 12-16. jula 2017. godine. U okviru ovog prvog dijela projekta učesnici će posjetiti Europa-Institut Univerziteta u Sarbrikenu (Saarbrücken).

Cilj studijskog boravka u Sarrbrikenu je da se sa evropskim partnerima u ovom projektu –univerzitetskih profesora, dekana, sudija i eminentnih pravnika, razmijene iskustva i učine dostupnim crnogorskoj pravnoj struci.

Institut Europa je osnovan na Saarlandskom univerzitetu 1951. godine, mnogo prije potpisivanja Rimskih ugovora, i druga je najstarija institucija fokusirana na evropske integracije (nakon Koledža Evrope u Brižu, Belgija). Preko 5.000 studenata iz 40 različitih zemalja od tada je završilo Institut. Nastavljajući kontinuirano na sadržaju svog studijskog programa i vremenom prilagođavajući se događanjima na evropskom nivou, Europa-Institut se danas fokusira na evropsko pravo i međunarodno pravo sa mogućnošću specijalizacije u određenim studijskim jedinicama.

Europa-Institut sarađuje sa SEELS mrežom (Pravna škola Jugoistočne Evrope), udruženjem 13 pravnih škola na Balkanu, uključujući pravne fakultete Mostara, Sarajeva, Zenice, Beograda, Niša, Kragujevca, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita, Skoplja, Tirane i Podgorice. Mrežu je 2011. osnovalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i ima za cilj da podrži saradnju između fakulteta u regionu. Od 2012. godine, Europa-Institut je bio aktivan u oblasti evropske susjedske politike sa fokusom na region jugoistočne Evrope / region Zapadnog Balkana.

Ostale informacije