SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

04. 10. 2017.

Danas su u okviru post-monitoring dijaloga i boravka u Crnoj Gori, koizvjestioci  za Crnu Goru u Monitoring komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), Ionut-Marian Stroe i Andrea Rigoni posjetili Sudski savjet Crne Gore, gdje su razgovarali sa zamjenikom predsjednika i članom Savjeta Dobricom Šljivančaninom i Vesnom Aćimić, sekretarkom Sekretarijata Sudskog savjeta.

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o realizaciji aktivnosti u pogledu ispunjavanja preporuka i obaveza definisanih u Rezoluciji PSSE 2030-„Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“, s posebnim osvrtom na tačku Rezolucije koja se odnosi na nezavisnost pravosuđa.

Predstavnici Sudskog savjeta su upoznali koizvjestioce sa svim aktivnostima koje sprovodi ovaj organ u cilju ispunjavanja svojih Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti i zadataka, kao i drugim aktivnostima i učešću članova i predstavnika Savjeta u radnim grupama za pregovaračka poglavlja 23 i 24.
 
Rad i funkcionisanje Sudskog savjeta usmjereni su na ostvarivanju strateških smjernica predviđenih Strategijom reforme pravosuđa, kako bi naša država unaprijedila efikasnost, nezavisnost i odgovornost sudstva i nosilaca pravosudnih funkcija, naglasili su Šljivančanin i Aćimić.
 
Na današnjem sastanku bilo je riječi i o obukama i programima koje sprovodi Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu sa kojim Savjet veoma blisko sarađuje, imajući u vidu da je jedna od nadležnosti Savjeta da se stara o edukaciji sudija i predsjednika sudova.
 
Takođe, koizvjestioci su upoznati i sa programima koje Savjet Evrope uz podršku Evropske unije sprovodi u okviru projekta „Odgovornost u pravosuđu“-Horizontalni program za Zapadni Balkan i Tursku.
 

Ostale informacije