SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

27. 11. 2017.

Predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore, dr Mladen Vukčević primio je danas gospodina Đovanija Lenjinija (Giovanni Legnini), potpredsjednika Vrhovnog sudskog savjeta Republike Italije (Consinglio Superiore della Magistratura-CSM), sa saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i Dobrica Šljivančanin, zamjenik predsjednika i član Savjeta  i Vesna Aćimić, sekretarka Sekretarijata Savjeta.

Delegacija Visokog sudskog savjeta Italije boravi u Podgorici, povodom zvaničnog otvaranja projekta EUROL II - Podrška Evropske unije vladavini prava.

Italijanski visoki sudski savjet je značajno podržao navedeni projekat prepoznajući značaj poboljšanja vladavine prava, i  postao saradnik u sprovođenju jednog područja  projekta, u dijelu jačanja nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa.

Tokom sastanka razgovaralo se o podršci CSM pravosudnim organima Crne Gore u usvajanju normativnih i organizacionih mjera koje su potrebne za ispunjenje standarda koji su neophodni za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, kao i odgovarajućim programima obuka za poboljšanje kvaliteta rada pravosuđa, koje će se sprovoditi tokom realizacije EUROL-a II.  Istaknuto je da je Visoki sudski savjet Italije spreman da da doprinos prisustvom eksperata, shodno početnim rezultatima procjena u navedenim oblastima.

Pažnja će  biti usmjerena i na mehanizme upravljanja pravosuđem, u pogledu ljudskih resursa i upravljanja sudovima, kao i u pogledu jačanja institucionalnih kapaciteta i djelotvornog sprovođenja zakona u borbi protiv kriminala, korupcije i prekograničnog kriminala.

Tokom susreta sagovornici su razgovarali i o modelitetima unapređenja bilateralne saradnje dva savjeta i zajedničkih aktivnosti u okvirima Evropske mreže sudskih savjeta. Razmijenjena su iskustva u vezi sastava, nadležnosti i funkcionisanja ovih institucija, posebno dijela koji se odnosi na ocjenjivanje i napredovanje sudija, ali i vođenja disciplinskih i etičkih procedura.Ostale informacije