SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

15. 03. 2018.

AIRE Centar iz Londona (Savjet o individualnim pravima u Evrope) i Zaštitnici građanskih prava, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, Vlade Švedske i Regionalnog savjeta za saradnju, organizuju Peti regionalni forum o vladavinu prava za Jugoistočnu Evropu, koji se održava od 16-17. marta u Skoplju.

Ovom događaju će ispred Sudskog savjeta Crne Gore prisustvovati dr Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog Savjeta i Dobrica Šljivančanin, zamjenik predsjednika i član Savjeta.

Tema ovogodišnjeg Foruma biće zabrana mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, iz člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Cilj Foruma jeste promocija sprovođenja Konvencije na državnim nivoima,  podsticanje regionalne saradnje i kontinuirani razvoj vladavine prava.

Forum će okupiti učesnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, predstavnike vrhovnih i ustavnih sudova, predsjednike sudskih savjeta, direktore pravosudnih akademija i institucija, zastupnike država pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i sudije ovog Suda, predstavnike NVO i druge istaknute pravnike.

Ostale informacije