SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

16. 05. 2018.

U okviru zvanične misije Evropske komisije za vladavinu prava Crnoj Gori, gospodin Tomas Hajlajter (Thomas Hagleitner), šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, sa saradnicima posjetio je Sudski savjet Crne Gore, gdje su razgovarali sa predsjednikom Savjeta, drMladenom Vukčevićem. Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika i član Savjeta Dobrica Šljivančanin.

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o ključnim nalazima iz Izvještaja EK o Crnoj Gori za 2018. godinu. Razgovarano je o realizaciji aktivnosti u pogledu ispunjavanja preporuka i obaveza definisanih u Izvještaju, a odnose se na pravosudni sistem, odnosno implementaciju i unapređenje zakonodavnog okvira za pravosuđe koje ima za cilj povećanje nezavisnoti i profesionalizma. Takođe, razmijenjena su mišljenja i o izboru novog sastava Sudskog savjeta, imajući u vidu da sadašnjem ističe mandat 02. jula 2018.

Predsjednik Sudskog savjeta je upoznao predstavnike iz Brisela sa svim aktivnostima koje je sprovodio i sprovodi Sudski savjet u cilju ispunjavanja svojih Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti i zadataka, kao i drugim aktivnostima i učešću članova i predstavnika Savjeta u radnim grupama za pregovaračka poglavlja 23 i 24, a posebno se odnose na postupak ocjenjivanja sudija i jačanje statističkih kapaciteta u pravosuđu. 
 
Zajednički je ocijenjeno da je ostvaren određeni napredak, kao i da su institucionalni kapaciteti ojačani. U tom smislu, gospodin Hajlajter je izrazio zahvalnost Sudskom savjetu na dosadašnjim naporima u realizaciji aktivnosti koje se odnose na pitanje unapređenja vladavine prava.
 


 

Ostale informacije