SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

26. 07. 2018.

                               
Na prvoj sjednici Sudskog savjeta , održanoj 25.07.2018. godine, na osnovu liste prijavljenih kandidata po objavljenom javnom oglasu od 08.03.2018. godine, obavljen je intervju sa prijavljenim kandidatima za izbor sudija u višim sudovima.
 
Sudski savjet će odluku po ovom pitanju donijeti na nastavku sjednice, o čemu će se javnost blagovremeno informisati.
 
Sudski savjet je na osnovu člana 27 tačka 11 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i člana 16b Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama donio dopune Poslovnika Sudskog savjeta.
 
Na današnjoj sjednici utvrđen je Akcioni plan 2018 – 2019 za sprovođenje Strategije za odnose sa javnošću i informisanje Sudskog savjeta.
 
Sudski savjet je imenovao članove Komisija Sudskog savjeta, i to:
 
Disciplinsko vijeće: dr Vesna Simović Zvicer, predsjednica, Loro Markić, zamjenik predsjednice, Rada Kovačević i Ana Perović Vojinović, članice Dragan Babović i Verica Sekulić, zamjenici članova.
 
Komisija za testiranje: Vesna Medenica, predsjednica, Rada Kovačević i dr Vesna Simović Zvicer, članice.
 
Komisija za ocjenjivanje: Vesna Medenica, predsjednica, Rada Kovačević, Verica Sekulić, Ana Perović Vojinović i Loro Markić, članovi.
 
Komisija za normativu: Stanka Vučinić, predsjednica, Miraš Radović i Vesna Jočić, članovi.
 
Komisija za trajno dobrovoljno raspoređivanje: Rada Kovačević, predsjednica, Verica Sekulić i Dobrica Šljivančanin, članovi.
 
Komisija za napredovanje: Ana Perović Vojinović, predsjednica, Verica Sekulić i dr Vesna Simović Zvicer, članice.
 
Takođe, Savjet je danas utvrdio dopunu Liste mentora iz reda sudija Osnovnog suda u Podgorici koji ispunjavaju uslove iz člana 33 stav 1 i 2 Zakona o Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu, u sljedećem sastavu,  Željka Jovović, Dijana Radulović,  Branislav Leković, Stojanka Pajović i Dragan Šćepović.
 
Određeni su i članovi Radne grupe za praćenje implementacije Akcionog plana za sprovođenje Strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa 2016-2020. godine.
 
Za člana Komisije za nadzor i koordinaciju sprovođenja Strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa 2016-2020. godine i Akcionog plana, imenovan je Dragan Babović, član Sudskog savjeta i sudija Osnovnog suda u Podgorici.
 
Za članove Radne grupe koja će u narednom periodu raditi na izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, određeni su Branka Lakočević, predsjednica Upravnog suda Crne Gore i Ana Perović Vojinović, članica Sudskog savjeta i sutkinja Upravnog suda.
 
Savjet je dao saglasnost za centralizovano planiranje budžeta za realizaciju Akcionog plana za implementaciju Strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa 2016-2020. godine u  Ministarstvu pravde.
 
Takođe, Savjet je na osnovu zahtjeva Ljekarske komore Crne Gore, koji je upućen Vrhovnom sudu Crne Gore, da li predsjednik  i zamjenik predsjednika Suda časti Ljekarske komore, mogu biti iz reda sudija, dao mišljenje o nespojivosti obavljanja ovih poslova sa vršenjem sudijske funkcije, kako je i propisano članom 102 stav 2 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Ostale informacije