SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

31. 10. 2018.

Danas se na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održava svečana sjednica Skupštine Udruženja pravnika Crne Gore povodom donošenja odluke i uručivanja  nagrade „akademik Mijat Šuković“. 

Svečanu sjednicu će otvoriti i voditi prof.dr Mladen Vukčević, predsjednik Skupštine UPCG i predsjednik Sudskog savjeta. Udruženje pravnika je ustanovilo nagradu sa imenom akademika  Šukovića, koja se dodjeljuje  jednom u pet godina za poseban doprinos očuvanju crnogorske pravne baštine, razvoju pravne nauke, pravne svijesti, pravne etike i pravne kulture.

Nagrada se danas uručuje profesoru Zoranu Rašoviću.

Djelo Mijata Šukovića utkano u našu pravničku misao i urezano u naše sjećanje. U četvrouglu – pedagoški rad, naučno stvaranje, rad u pravosuđu i rad u izvršnoj vlasti, ostvario je je najkomletniju pravničku karijeru u našem prostoru. Kao pedagog je bio redovni profesor Univerziteta, u naučnom redu akademik, u pravosuđu državni tužilac i predsjednik Ustavnog suda , i u izvršnoj vlasti- potpredsjednik Savezne vlade.

Veličina njegovog djela imala je ekvivalent u njegovoj ličnosti. Bio je čovjek gvozdene discipline i odmjerene riječi. Čovjek koji nije požurivao kada nije trebalo. Podsticao je na stalno učenje, i pokazivao vlastitim primjerom na pragu devete decenije.

Ostale informacije