SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

23. 01. 2019.

Danas je u Sudskom savjetu održan sastanak zbog novonastale situacije i problema vezanih za iznose  isplata  advokatima za odbrane po službenoj dužnosti, kao i svih ostalih troškova koji proističu iz navedenih isplata, shodno rješenjima iz pojedinih sudova. Sastanku su prisustvovali Vesna Aćimić, sekretarka Sekretarijata Sudskog savjeta, Fekrija Radončić, načelnica Odjeljenja za finansije i računovodstvo, sa saradnicima, kao i predstavnici računovodstvenih službi sudova.

Prije svega, razgovaralo se o mogućem načinu prevazilaženja nepreciznosti vezanih za unos određenih knjigovodstvenih podataka u  finansijski sistem automatske obrade istih i unosa u postojeći računovodstveni program.

Analizirane su sve finansijske stavke i otvorena nova konta programa u kojima će se ubuduće unositi podaci, sa podjelom troškova koji pripadaju advokatima za odbrane po službenoj dužnosti i optuženima koji su oslobođeni krivice, shodno novom Uputstvu o unosu podataka koje je pripremilo Odjeljenje  za finansije Sekretarijata Sudskog savjeta.

Na sastanku je zaključeno da će svi subjekti uključeni u realizaciju ove obaveze, ubuduće imati, po potrebi i svakodnevnu komunikaciju, kako bi se izbjegli eventualni propusti nastali u prezentaciji  podataka dostavljenih medijima, koji su nesporni, ali nijesu raščlanjeno interpretirani u potrebnoj mjeri.

Zajednički je izraženo žaljenje, budući da je način prezentacije podataka izazvao neugodnosti i potom reagovanja dijela advokata o osnovima njihovih primanja koja se uplaćuju iz budžetskih sredstava.

Ostale informacije