XIII MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BALKANSKO EVRO - MEDITERANSKE MREŽE SUDSKIH SAVJETA (BEMNCJ)

(Budva, 21.jun 2018.godine)

POZDRAVNE RIJEČI 

Uvaženi  predsjedniče Đoni, uvažena predsjednice Medenica, gospođo Laković Drašković, poštovane kolege, 

dozvolite mi na početku da Vam poželim dobrodošlicu u Crnu Goru i Budvu, metropolu našeg turizma, kao i da Vam se zahvalim na privilegiji da budemo, nadam se dobri domaćini Konferencije.

Poseban pečat daje i činjenica, da Sudski Savjet Crne Gore ove godine obilježava desetogodišnjicu od osnivanja, i to je vrijeme kada je ova institucija ostvarila cilj djelovanja i svoje Ustavom i Zakonom propisane nadležnosti - nezavisnost, samostalnost, odgovornost i profesionalnost sudova i sudija. 

Naše okupljanje na XIII Konferenciji govori o značaju postojanja Balkanske i evro - mediteranske  mreže sudskih i tužilačkih savjeta, kao i o vrijednostima za koje se zalažu svi nosioci pravosudnih funkcija u našim državama.

Danas se naše pravosuđe suočava sa različitim izazovima u odnosu na godine od kada je konstituisan BEMNCJ, odnosno institucije iz kojih dolazimo. Mi moramo kontinuirano raditi na tome da se izborimo sa tim izazovima današnjice, da  obezbijedimo vladavinu prava, nezavisno i nepristrasno sudstvo, onako kako to zahtijevaju standardi razvijenih država i Evropske unije.

Mreža je započela sa idejom da sarađuju zemlje Zapadnog Balkana, Turske i članice EU, i u srži naše mreže je i dalje saradnja i razmjena iskustava. Potrebno je raditi zajedno i učiti jedni od drugih, pomagati se, koordinirati i podržavati međusobno u cilju unapređenja efikasnosti naših pravosudnih sistema.

Savremeno  funkcionisanje pravosuđa  iziskuje uvođenje  modernih metoda i tehnologija u obavljanju niza zadataka, kako u procesu upravljanja sudovima i tužilaštvima, tako i od strane sudija i tužilaca. Ovdje posebno mislim na upotrebu društvenih mreža, što mi se čini predstavlja “mač sa dvije oštrice”, a danas će biti prilike da se i o tome razgovara. 

Strogi standardi se često  postavljaju pred sudsku i tužilačku vlast, međutim, svi zajedno dodatnim naporima možemo pokazati da ćemo na sve zadatke i izazove dati adekvatne odgovore. Zato, mi moramo biti oni koji oblikuju vladavinu prava, nezavisnost i odgovornost,  kao  demokratsku vrijednost u svakom društvu.

U uvjerenju da ćemo dosljedno sprovoditi ono što nam je i glavni zadatak, implementacija zakona, na čemu se zasnivaju razvijeni pravosudni sistemi, još jednom Vas pozdravljam i želim nam uspjeh u radu.
 
dr MLADEN VUKČEVIĆ, 
predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore
 


Ostale informacije