Konsultativni sastanak sa sudijama - ocjenjivanje sudija u Crnoj Gori

Budva

19. 02. 2018.Obraćanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice


Uvaženi predsjedniče Sudskog savjeta, gospodine Vukčeviću,
poštovane dame Danilović i Longo,
cijenjene sudije,
dame i gospodo,
 
Dozvolite da na početku današnjeg konsultativnog sastanka sa sudijama izrazim zahvalnost Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici na organizaciji događaja na kojem će se sudije upoznati sa standardima Savjeta Evrope i preporukama Konsultativnog vijeća evropskih sudija u odnosu na postupak evaluacije sudijskog rada.
 
Uspostavljanje pravilne i djelotvorne primjene sistema ocjenjivanja sudija, koji će dovesti do napredovanja zasnovanog na zaslugama i suštinska analitika rada sudija su vještine koje Sudski savjet treba iskazati u rješavanju izazova pri implementaciji zakonskih i podzakonskih pretpostavki u vidu propisanih kriterijuma, potkriterijuma i indikatora za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova.
 
Formulisani zakonski preduslovi i rezultati pilot projekta ocjenjivanja u Osnovnom sudu u Nikšiću,  pokazali su da principi ocjenjivanja nijesu savršeni, ali da su neophodni i značajni radi pružanja efektivne zaštite nezavisnosti sudstva.
 
Kako bi se obezbijedila nezavisnost pravosuđa u demokratskoj državi, koja je nakon prvog formalnog obećanja iz Soluna, nedavno dobila snažnu potvrdu da je njena budućnost u Evropskoj uniji, sudstvu su potrebna kvalitetna, objektivna i razumna mjerila rada sudija, čija će primjena dovesti do pedantnog sistema napredovanja.
 
Uvjerena sam da ukupan kvalitet pravosuđa zavisi od kvaliteta rada sudije, kao pojedinca, čija se nepristrasnost podrazumijeva, a sposobnost da samostalno presuđuje – strogo zahtijeva. Podsjetiću vas na Mišljenje broj 1 Konsultativnog vijeća evropskih sudija i aksiom da sudija koji odlučuje u nekom slučaju ne djeluje ni po kakvom naređenju ili instrukciji treće strane, unutar ili van pravosuđa. U protivnom, povjerenje u nezavisnost pravosuđa može biti poljuljano.
 
Argument o uzajamnoj uslovljenosti kvaliteta rada sudije i kvalitetnog pravosuđa koje očekuju građani pruža potporu posmatranju i evaluaciji učinka sudija, shodno važećim pravilima. S tim u vezi, odluke nadležnih tijela Sudskog savjeta, koje utiču na karijere sudija i utvrđuju ocjenu njihove sposobnosti i efikasnosti rada, predstavljaju obavezne korake na daljem putu reforme pravosuđa. 
 
Stoga, crnogorskom sudstvu je neophodan kontinuitet i stabilnost rada Sudskog savjeta, kao samostalnog i nezavisnog organa koji obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. Sve suprotno tome, odnosno, bilo kojim potresom funkcije Sudskog savjeta bi se sudstvu nanijela ogromna šteta. S tim u vezi, ističem da nas vladavina prava na kojoj je zasnovana Crna Gora i zahtjevi međunarodne zajednice na njenom unaprjeđenju, profesionalno i moralno obavezuju da unaprijed razmišljamo i planiramo dalje oblikovanje pravosuđa i donošenje odluka u interesu sudstva. 
 
U nadi da će današnji sastanak doprinijeti razumijevanju standarda Savjeta Evrope i preporuka Konsultativnog vijeća evropskih sudija i razmjeni mišljenja povodom evaluacije rada, zahvaljujem na pažnji. 

Predsjednica Vrhovnog suda na Posebnoj sjednici Vlade

16. 02. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prisustvovala je danas Posebnoj sjednici Vlade Crne Gore, na poziv predsjednika Duška Markovića.

Tema Posebne sjednice bile su obaveze iz pregovaračkog procesa Crne Gore i Evropske unije.

Predsjednica Medenica je dala osvrt na ispunjenje mjerila koje se odnose na sudsku granu vlasti, istakavši odlučnost sudova za ispunjenje svih obaveza iz evropske agende.
 

Vlada je usvojila Predlog programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2018-2020. i Predlog Dinamičkog plana rada na privremenim i završnim mjerilima pregovaračkih poglavlja Crne Gore s Evropskom unijom.

Na sjednici su prisustvovali po pozivu i vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vukasnović i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav.
 

Izjavu predsjednice Vrhovnog suda možete preuzeti sa sledećeg linka: http://youtu.be/mRdIYi_Q2qU
 
Kabinet predsjednice

Potpisan Memorandum o saradnji sa Policijskom akademijom

30. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica i direktor Policijske akademije u Danilovgradu Boban Šaranović potpisali su danas Memorandum o saradnji.


Međusobna saradnja Vrhovnog suda i Policijske akademije  podrazumijeva zajedničko organizovanje naučnih i stručnih skupova radi unapređenja nauke i prakse, usavršavanje kadrova u Akademiji i zajedničko učešće u radu na naučnoistraživačkim projektima od obostranog interesa. Akademija će obezbijediti učešće sudija Vrhovnog suda u nastavi, a koji će sa profesorima ove obrazovne institucije učestvovati u programima permanentnog obrazovanja polaznika.
 

 
Memorandum o saradnji je proizvod konstruktivne posjete direktora i polaznika Policijske akademije Vrhovnom sudu, u okviru „Dana otvorenih vrata“, održane 25. decembra 2017. godine. Memorandum je zaključen na neodređeno vrijeme.
 
Kabinet predsjednice

Potpisan Memorandum o saradnji sa NVO „Udruženje roditelji“

29. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica i izvršna direktorka „Udruženje roditelji“ Kristina Mihailović potpisali su danas Memorandum o saradnji Vrhovnog suda i ove nevladine organizacije.
 

Svrha Memoranduma o saradnji je predstavljanje osnova na kojima će Vrhovni sud Crne Gore i Udruženje Roditelji, kao potpisnici Memoranduma, razmjenjivati informacije i zajednički sarađivati na implementaciji projekata i aktivnosti u oblasti unaprjeđenja prava jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori.

Saradnja je predviđena i kroz izradu Pravnog i psihološkog vodiča za roditelje u razvodu i nakon razvoda, u pravnoj pomoći za rješavanje otvorenih pitanja jednoroditeljskih porodica kao što je prelazak granice i izdavanje dokumenata.

Cilj Memoranduma je obezbjeđenje najboljeg interesa djece i podrške za unaprjeđenje prava roditelja u Crnoj Gori i jačanje saradnje sudstva sa civilnim sektorom.
 
Kabinet predsjednice

Sastanak sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije

26. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica sastala se danas, u Strazburu, sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije Tomasom Markertom.

Povod sastanka je izvjesna blokada procedure izbora novog Sudskog savjeta Crne Gore nakon isteka mandata postojećem sastavu Savjeta 2. jula 2018. godine zbog bojkota opozicije u radu Skupštine Crne Gore.

U razgovoru sa predsjednicom Medenicom, gdin Markert je istakao da u takvoj nadolezećoj situaciji Venecijanska komisija ima želju da da puni doprinos za prevazilaženje istaknutog problema i da se aktivno uključi u njegovo rješavanje. Iskazana je spremnost da predstavnici Komisije posjete Crnu Goru, razgovaraju sa opozicionim strankama i ponude rješenje za prevazilaženje nemogućnosti postupka izbora i konstituisanja novog sastava Sudskog savjeta.

Susret sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije održan je u okviru posjete predsjednice Medenice Savjetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
 
Kabinet predsjednice