Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore na godišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije

08. 10. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, prisustvuje godišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije: "Sudijski dani - 2018" na poziv predsjednika Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, Dragomira Milojevića, koji se održavaju od 08. do 10. oktobra 2018. godine, u Vrnjačkoj Banji.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, koje je bilo posvećeno aktuelnim pitanjima nezavisnosti i efikasnosti sudstva, stanju i položaju sudija i suda, prisutnima se obratila predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore. Predsjednica je govorila o iskustvima sudstva na polju izmjene Ustava i organizacionih zakona u Crnoj Gori. U daljem toku godišnjeg savjetovanja, sudije će razmatrati teme: "Pravosuđe danas", "Zakoni i njihova primjena" i "Aktuelna sporna pitanja u sudskoj praksi".   
 
U delegaciji Vrhovnog suda Crne Gore, koju predvodi predsjednica Vesna Medenica, su i sudije Radojka Nikolić i Branimir Femić. Na ovogodišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije učestvuju sudije, visoki sudski zvaničnici i eminentni pravni stručnjaci iz regiona, međunarodni eksperti i novinari.
 
 
Kabinet predsjednice





Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore u posjeti Prijestonici Cetinje

05. 10. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, sastala se danas na Cetinju sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje, Aleksandrom Kašćelanom, sa kojim je razgovarala o saradnji sudskih i lokalnih vlasti i modelima njenog unaprjeđenja. 
 
Tokom sastanka, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, je pohvalila rad Osnovnog suda u Cetinju, ističući ostvareni nivo ažurnosti, efikasnosti i kvalitet rješavanja predmeta. Podsjetila je da je Evropska komisija prepoznala izuzetne rezultate rada crnogorskih sudova i dodala da treba nastaviti i jačati dobru praksu, kako bi se procesni zakoni primjenjivali dosljedno, u cjelosti, i time uspješno odgovorilo svim budućim izazovima. 

Gradonačelnik Prijestonice je informisao predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore o aktivnostima gradske uprave, usmjerenim na stvaranje boljih uslova za stanovanje, kao i za efikasnije vršenje poslova zaposlenih u Osnovnom sudu u Cetinju, ističući da je tijesna saradnja lokalne uprave i sudskih organa neophodna kako bi se povećalo povjerenje građana u institucije sistema, što je jedan od osnovnih uslova za jačanje demokratije i vladavine prava.  

Sagovornici su se saglasili da je transparentnost rada sudova na zadovoljavajućem nivou, ali da konstantno treba raditi na unaprjeđenju efikasnosti i nezavisnosti pravosudnih organa i njihovoj otvorenosti.
 

Kabinet predsjednice





Kolokvijum Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije

28. 09. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, učestvuje na Kolokvijumu Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije, koji se održava u Karlsruheu, Saveznoj Republici Njemačkoj, od 28. do 29. septembra 2018. godine.

Predsjednici vrhovnih sudova Evropske unije su razmijenili mišljenja i iskustva o odnosu između ustavnih i vrhovnih sudova i ulozi komparativnog prava u sudskoj praksi vrhovnih sudova. Tokom diskusije, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je govorila o odnosu Vrhovnog suda i Ustavnog suda i apostrofirala probleme u nacionalnoj sudskoj praksi.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je 2011. godine stekla status posmatrača u Mreži predsjednika vrhovnih sudova, čiji je cilj unaprjeđenje razmjene mišljenja i iskustava u sudskoj praksi država EU.

 
Kabinet predsjednice





Održan osmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

Podgorica, 25.09.2018.

26. 09. 2018.

Delegacija crnogorskog sudstva, predvođena predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore, Vesnom Medenicom je učestvovala na osmom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost. Sastanku su prisustvovale starješine svih organa, koje su odgovorne za ispunjavanje kriterijuma iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. 

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je govorila o trenutnom stanju - bilansu rezultata kada su u pitanju predmeti represije korupcije, ističući da su sudovi ostvarili ažurnost u postupanju i ispunili CEPEJ standarde kada je u pitanju broj riješenih predmeta korupcije. Naglasila je da ovi predmeti imaju prioritet u radu sudija, da su obuke i specijalizacija sudija od izuzetnog značaja u ovoj oblasti, kao i da postoji potreba za adekvatnim rješavanjem pitanja prostornih kapaciteta i opremljenosti sudnica. 

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner je istakao da je sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 dovelo do znatnog napretka u dijelu zakonodavnih reformi i izgradnje institucija, a da je zakone sada potrebno sprovoditi u praksi i primijeniti ih u radu institucija. Tomas Haglajtner je naveo da je potrebno još posla kako bi praktični uticaj reformi bio vidljiviji, naročito kada su u pitanju oblasti medija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i pranja novca.
 

 
Kabinet predsjednice







Sastanak sa ministrom pravde Rumunije, Tudorel Toaderom

Podgorica, Vila Gorica

24. 09. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gđa Vesna Medenica, sastala se danas sa ministrom pravde Rumunije, g. Tudorel Toaderom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Sagovornici su imali priliku da razgovaraju o sistemu podjele vlasti u Crnoj Gori i u Rumuniji, pri čemu je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore naglasila da sudstvo, iako autonomno, ima dobru saradnju sa crnogorskim Ministarstvom pravde u svjetlu procesa eurointegracija, u okviru kojeg Ministarstvo pravde okuplja predstavnike pravosuđa za istim stolom, radi ispunjenja evropske agende.

Pored toga, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je istakla da saradnja sa Vrhovnim sudom Rumunije postoji kroz Mrežu vrhovnih sudova Evropske unije i CEELI Institut, ali da bi bilo poželjno da postoji tjesnija saradnja vrhovnih sudova Crne Gore i Rumunije.

Na kraju sastanka, zaključeno je da su iskustva Rumunije značajna za Crnu Goru, na organizacionom planu, kao i na polju borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, te da je podrška Rumunije na daljem putu ka Evropskoj uniji dragocjena za našu državu.  

 
 

 
Kabinet predsjednice





Ostale informacije