Crnogorska pravosudna delegacija u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica sastala se u Vašingtonu sa predsjednikom Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država Džonom Robertsom.
 
Crnogorska pravosudna delegacija boravi u dvonedeljnoj studijskoj posjeti pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.
U delegaciji koju predvodi predsjednik Vrhovnog suda su i predsjednici Apelacionog suda, Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju, specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović sa zamjenicima i generalna direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Branka Lakočević.
      
Tokom boravka u državi Delaver, crnogorski pravosudni zvaničnici sastali su se sa predsjednikom Vrhovnog suda Leo I. Strajnom. U razgovoru predsjednik Strajn je crnogorskoj delegaciji posebno predočio nadležnost privrednog suda imajuci u vidu broj pravnih subjekata koji u Delaveru registruju svoje poslovanje i s obzirom na zakonske olakšice u ovoj državi koje predstavljaju posebnost u SAD-u.
 
Sporazum o priznanju krivice putem kojeg se okonča više od 90% svih krivičnih postupaka bila je tema razgovora u Vrhovnom sudu Delavera, kao i u Višem sudu u kojem su se predstavnici crnogorskog pravosuđa sastali sa sudijom Čarls Batlerom.
 
Tokom susreta sa državnim tužiocem Delavera Ketlin Dženings, koja je nedavno boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori zajedno sa kolegom sudijom Čarlsom Batlerom, kolegama iz Crne Gore približen je način funkcionisanja istražnih timova, saradnja i uzajamnost, kao i potreba sinhronizacije svih aktivnosti policijskih istražitelja i državnih tužilaca i specijalista-vještaka.
 
Na sastanku sa saveznim tuziocem distrikta Delaver Čarlsom Oberlijem crnogorska delegacija upoznata je sa nadležnostima federalnih tužilaca u odnosu na niže i državne tužioce imajući u vidu težinu i posljedice krivičnog djela, način izvršenja i svojstvo učinioca.
 
Prilikom posjete Forenzičkom centru u Doveru članovi delegacije iz Crne Gore uvjerili su se u neophodnost osnivanja jakih forenzičkih centara sa visokoobrazovnim stručnjacima i najsavremenijom tehničkom opremom iz razloga što je kompjuterski kriminal po načinu izvršenja i posljedicama kriminal koji se teško otkriva a uzima sve sve više maha.
 
Tokom posjete Njujorku crnogorski pravosudni zvaničnici posjetili su Kancelariju Federalnog Istražnog Biroa - FBI gdje su im američke kolege pružile značajne informacije, predočili iskustva i dobru praksu u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa i saradnju sa drugim specijalizovanim agencijama i tužilastvom. Tokom boravka u Njujorku delegacija je imala priliku da se sastane i sa zvanicnicima Uprave za suzbijanje droge (DEA).
 
Zaključeno je da za uspješnost borbe protiv svih vidova kriminala mora postojati sadejstvo jakih specijalizovanih službi, sinhornizovane informacije sa brzim protokom i  potpuna logistika svih državnih struktura.
 
U Vašingtonu, nakon posjete Vrhovnom sudu SAD, delegacija iz Crne Gore posjetila je Stejt Dipartment gdje se susrela sa Hojt Brajan Jiom, zamjenikom pomoćnika sekretara za državne i evropske poslove. Crnogorski pravosudni zvaničnici posjetili su INL ispred kojeg ih je pozdravio Karol Z. Perez, glavni zamjenik pomoćnika državnog sekretara, nakon čega su posjetili i Akademiju FBI Kvantiko.
Delegacija će se u Vašingtonu posjetiti i Ambasadu Crne Gore u SAD gdje će susresti s ambasadorom Srđanom Darmanovićem.
 
Posjeta pravosudnim organima finansirana je od strane Ambasade SAD u Podgorici i Biroa Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).
 
Sliku sa sastanka sa predsjednikom Vrhovnog suda SAD i studijske posjete možete preuzeti sa web stranice Vrhovnog suda, iz odeljka Galerija.

Ostale informacije