Dan crnogorskog sudstva - 29. oktobar 2018.

Govor predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice

29. 10. 2018.

Poštovani predsjedniče države g-dine Djukanoviću, Skupštine g-dine Brajoviću, Vlade g-dine Markoviću, Ustavnog suda g-dine Draškoviću, uvaženi gosti, dame i gospodo,

Ima trenutaka kada se odjednom vrijeme zaustavlja i postaje vječno. Jedan od tih trenutaka živimo danas kada je riječ nemoćna, a istorija i tradicija crnogorske pravne misli i jurisprudencije, nadmoćna. 
 
Srećan je onaj narod koji se može pohvaliti, onim što je iza nas ostavljeno u ovih dvesta godina, a biti svjedokom i akterom tih vrijednosti. 
 
Nemamo potrebe da ćutimo o našem istorijskom nasljedju jer imamo šta da kažemo i kome - to je naš dar, koji kao istina pobjedjuje ostale darove. 
         
Pisale su se crnogorske presude perom punjenim evropskim mastilom i tada i sada. Umješno, jako i trajno što se može iz besjede Knjaza Nikole Petrovića povodom proglašenja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru prije ravno 130 godina, i očitovati: 
         
"Pred ovim zakonom da umukne svačija volja, a neka se čuje samo volja njegova, volja zakona..... od svih vlasti, a naročito od sudija, najstrože zahtijevam da su strogi savjesni vršioci zakona i da u primjeni zakonskih odredjenja ne gledaju ni ko je ko, ni ko se kako zove, ni koga je roda ni plemena ni koji položaj zauzima ni kojim se krstom krsti ili ne krsti....."
        
Danas, isto mastilo sa perom naslonjenim na tradiciji, nastavlja svoj evropski put, odvažno, dosljedno, dajući poseban pečat kvalitetu pravde sudskim odlukama. 
         
Razni vihori su pohodili našu Crnu Goru u kojima su crnogorske sudije ponekad i to nevoljno, bili samo nijemi posmatrači dogadjaja, čiji su režiseri bili izvan granica ove zemlje.
          
Nijesu im dali nastaviti slagati stranice svojih presuda u arhivi tradicije, ali je ostalo dosta i ja danas sa dužnim poštovanjem svim bivšim sudijama Vrhovnog suda i predsjednicima, kao uopšte i svima koji su svoje presude utkali u istorijat crnogorskog sudstva i svojim imenom i prezimenom ostavili vječni pečat sjećanja  iskazujem priznanje i zahvalnost, a zahvalnost je vrelina potomstva. 
         
"Nijedan narod ne može biti čestit ni srećan, ukojemu zakonitog suda i dobrog praviteljstva nema. Ni jedno praviteljstvo bez pomoći stojati ne može: zato, dakle, svi narodi svijeta na svako godište daju opšćju mirju porjez, koliko je u kojemu mjestu i državi rečeno, a da to ne daju za drugo, nego za samijeh sebe, da se na one novce drži praviteljstvo, sudnici i vojska. (Zakonik Opšći, Crnogorski i Brtski 28/31.10.1798.godine).
         
Lijep je osjećaj biti danas ovdje i biti dio istorije, a dijelom i sudionik sa tradicijom koja živi u suštini sadašnjost, jer to je i njena bitnost. 
        
Crnogorske sudije i tada i sada, često nijesu znali šta su sve sposobni da urade, ali je toliko iskušenja bilo i još ih ima da nam pokazuju, ko smo. 
 
A jesmo spremni da sudijsku funkciju vršimo savjesno, samostalno, nepristrasno, pošteno, pravično i odgovorno po Ustavu i Zakonu i sve u ime Crne Gore i za Crnu Goru i njene gradjane. 
     
Hvala Vam još jednom uvaženi gosti.
       Sa otvaranja spomen ploče posvećene proglašenju Opšteg imovinskog zakonika za
       Knjaževinu Crnu Goru - Biljarda, Cetinje
Kabinet predsjednice
 

Ostale informacije