Konferencija Sudskih savjeta

Međunarodna konferencija sudskih savjeta

 

U organizaciji Sudskog savjeta Crne Gore, 28. - 30. septembra 2009. godine, u hotelu "Splendid", u Bečićima, održaće se IV Medjunarodna Konferencija Sudskih savjeta.

 

Na Konferenciji učestvuju delegacije Sudskih savjeta 12 država Jugistočne Evrope: Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Rumunije, Albanije, Kosova, dok će po prvi put na Međunarodnoj konferenciji učešće uzeti i Sudski savjet Turske, kao i Evropska mreža Sudskih savjeta (ENCJ).

 

Konferencija u Bečićima predstavlja nastavak ranijih godišnjih Konferencija na kojima su se raspravljala pitanja vezana za organizaciju sudskog sistema i razmjenu informacija izmedju institucija.

 

Na Konferenciji će se diskutovati o prijedlogu za osnivanje Regionalnog biroa za koordinaciju sa mogućim sjedištem u Budimpešti, Mađarska, a, takođe i o potpisivanju Zajedničke izjave iz Budimpešte iz juna 2007. godine koju nijesu potpisali Sudski savjeti Makedonije, Crna Gore i Turske.

 

Teme Konferencije su: Način izbora i prestanak mandata članova Sudskog savjeta, organizacija i način rada Sudskog savjeta, postupak izbora sudija, način utvrdjivanja kriterijuma za njihov izbor, način utvrdjivanja prestanka sudijske funkcije, disciplinska odgovornost i razrješenje sudija.

 

Organizaciju IV Medjunarodne Konferencije Sudskih savjeta podržala je Internacionalna menadžment grupa i Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

 

Na otvaranju IV Medjunarodne Konferencije Sudskih savjeta, 29. septembra 2009. godine, delegacijama Sudskih savjeta država učesnica obratiće se predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, ministar pravde u Vladi Crne Gore Miraš Radović i predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore Vesna Medenica.

 

Imajući u vidu značaj same Konferencije pozivamo predstavnike svih elektronskih i štampanih medija da prisustvuju radnim danima Konferencije koji su otvoreni za javnost.


Ostale informacije