Misija Svjetske banke u Crnoj Gori 17.-20. decembra 2018. godine

18. 12. 2018.

Uspješan nastavak saradnje Vrhovnog suda Crne Gore i Svjetske banke, nastavlja se Misijom Svjetske banke u Crnoj Gori, koja se održava od 17. do 20. decembra 2018. godine.

Misija Svjetske banke je uslijedila nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica, boravila u zvaničnoj posjeti Svjetskoj banci u Vašingtonu, od 5. do 9. novembra 2018. godine, na poziv više potpredsjednice i generalne zastupnice Svjetske banke, gospođe Sandie Okoro.

Ciljevi Misije su unaprjeđenje dijaloga i sagledavanje potreba za modernizacijom sudskog sistema u Crnoj  Gori, u svjetlu razmatranja potencijalne podrške Svjetske banke u pravcu daljeg jačanja efikasnosti pravosuđa.

U okviru prvog dana Misije, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore se sastala sa gospodinom Waleed Haider Malikom, specijalistom u sektoru za menadžment javne uprave i Denisom Mesihovićem, službenikom za operacije u Kancelariji Svjetske banke za Crnu Goru. Tokom sastanka, predsjednica je upoznala sagovornike sa dosadašnjim tokom reforme crnogorskog sudstva i ukazala na snažnu potrebu za modernizovanim, efikasnim i transparentnim pravosuđem, koje obezbjeđuje pravo na pristup sudu svim građanima u Crnoj Gori sa jedinstvenom i kvalitetnom sudskom praksom.    

U narednim danima Misije, predstavnici Svjetske banke će održati niz sastanaka sa predsjednikom Sudskog savjeta Crne Gore, članovima Vlade Crne Gore i drugim predstavnicima relevantnih državnih institucija.

Pored toga, planiran je obilazak zgrada u kojima su sjedišta sudova na teritoriji Podgorice i drugih opština, kako bi predstavnici Misije bili u prilici da sagledaju realne potrebe za unaprjeđenjem infrastrukturnih uslova u crnogorskim sudovima.
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije