Održan osmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

Podgorica, 25.09.2018.

26. 09. 2018.

Delegacija crnogorskog sudstva, predvođena predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore, Vesnom Medenicom je učestvovala na osmom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost. Sastanku su prisustvovale starješine svih organa, koje su odgovorne za ispunjavanje kriterijuma iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. 

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je govorila o trenutnom stanju - bilansu rezultata kada su u pitanju predmeti represije korupcije, ističući da su sudovi ostvarili ažurnost u postupanju i ispunili CEPEJ standarde kada je u pitanju broj riješenih predmeta korupcije. Naglasila je da ovi predmeti imaju prioritet u radu sudija, da su obuke i specijalizacija sudija od izuzetnog značaja u ovoj oblasti, kao i da postoji potreba za adekvatnim rješavanjem pitanja prostornih kapaciteta i opremljenosti sudnica. 

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner je istakao da je sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 dovelo do znatnog napretka u dijelu zakonodavnih reformi i izgradnje institucija, a da je zakone sada potrebno sprovoditi u praksi i primijeniti ih u radu institucija. Tomas Haglajtner je naveo da je potrebno još posla kako bi praktični uticaj reformi bio vidljiviji, naročito kada su u pitanju oblasti medija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i pranja novca.
 

 
Kabinet predsjedniceOstale informacije