Položen kamen temeljac za stambene zgrade za potrebe sudstva

Govor predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore

21. 09. 2018.

Uvaženi potpredsjedniče Vlade i ministre pravde, gospodine Pažin,
cijenjeni članovi Sudskog savjeta,
poštovani gradonačelniče Vuković,
predstavnici Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i predstavnici kompanije “Čelebić”,
predstavnici medija, dame i gospodo,

Nakon višegodišnjih pregovora i više od 25 godina od izgradnje zgrade za potrebe stanovanja sudija, uspjeli smo da počnemo u 2018. godini, a u 2019. godini i obezbijedimo dom sudijama i zaposlenima u sudstvu koji nijesu imali adekvatno riješeno stambeno pitanje. Zahvalni smo svim našim partnerima, koji su doprinijeli da projekat poboljšanja stambenih uslova sprovedemo u djelo.

Ovaj kamen temeljac predstavlja potvrdu države, koja pokazuje pozitivan odnos prema zaštiti sudije, kao pojedinca u sistemu državne vlasti, kroz poboljšanje uslova stanovanja, čime se eliminiše mogućnost bilo kakvog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, učvršćuje sudijska nezavisnost, kao preduslov vladavine prava, i jača finansijska sigurnost sudija u Crnoj Gori.

Izgradnjom stambenih zgrada obezbijediće se 130 stambenih jedinica za potrebe sudija i zaposlenih u sudstvu. Rang listu za raspodjelu stanova utvrdiće nadležna komisija, kojoj je povjeren mandat za utvrđivanje ispunjenja uslova kandidata, po objektivnim i preciznim kriterijumima.

Vrijednost investicije izgradnje stambenih objekata, ukupne neto površine 10.036,74 m2 je 7.132.280,76 eura. Subvencija države iznosi 800.000 eura, što će uticati na smanjenje cijene stambenih jedinica po kvadratnom metru.

Shodno realizovanom pozivu, kao najpovoljniji izvođač izabrana je kompanija DOO Čelebić, koja se obavezala da će završiti izgradnju stambenih jedinica u roku od 18 mjeseci, a cijena po metru kvadratnom iznosiće nešto iznad 600 eura.

Izražavam posebnu zahvalnost svim sudijama na strpljenju i povjerenju koje su imali u sudsku vlast svih ovih godina. Nadam se da ćemo izgradnjom ovih stambenih zgrada nastaviti zajednički da gradimo bolji život sudija i zaposlenih u sudstvu. Očekujem da ćemo se za godinu i po dana ponovo okupiti na ovom mjestu, u nekom ljepšem okruženju.

Hvala na pažnji i srećan rad.

 
 
 Kabinet predsjednice 
 
 
 

Ostale informacije