Posjeta Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu

05. 02. 2019.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i članica Sudskog savjeta Crne Gore, gospođa Vesna Medenica i predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore, dr Mladen Vukčević posjetili su 4. februara 2019. godine Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, kojom prilikom su razgovarali sa predsjednicom Upravnog odbora Centra, gospođom Senkom Danilović.

Posjeta Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu predstavlja nastavak intenzivne saradnje Sudskog savjeta Crne Gore sa Centrom, u cilju sagledavanja rezultata programa obuka za nosioce sudijske funkcije.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o nedavno usvojenoj Strategiji Centra 2019-2022, koja je sačinjena uz podršku projekta Savjeta Evrope „Odgovornost u pravosudnom sistemu“, u kojem su zajednički partneri Vrhovni sud Crne Gore, Sudski savjet Crne Gore i Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Pored toga, sagovornici su naglasili značaj usvojenih ključnih pravaca, kao što su neprekidno ažuriranje obuke, ujednačavanje metodologije i primjena novih metoda obuke, unaprjeđenje procesa izbora, obuke i evaluacije trenera i pružanje doprinosa formiranju liste izabranih mentora, kao i standardizacija i ujednačavanje praktičnog dijela programa inicijalne obuke i obuke mentora.

Predsjednica Medenica i predsjednik, dr Vukčević su tokom posjete obišli polaznike inicijalne obuke za 10 kandidata za sudije, koji su izabrani na VII sjednici Savjeta iz juna 2018. godine, i jednu kandidatkinju za državnu tužiteljku. Ovom prilikom, istaknut je značaj rada Centra, uz očekivanje da će u ovoj godini zajedničkom koordinacijom i uz podršku međunarodnih partnera podsticati nosioce pravosudnih funkcija da i kroz ovaj vid usavršavanja znanja i vještina doprinesu efikasnosti njihovog rada.

U protekloj godini, Centar je kroz svoje ukupne aktivnosti imao 2200 učesnika, a kontinuranih obuka je bilo 117, o čemu su učesnici blagovremeno informisani, kako bi njihove sudijske i tužilačke dužnosti uskladili sa programima Centra.
 
KABINET PREDSJEDNICE 

Ostale informacije