Posjeta Republici Albaniji

 

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica susrela se  04.oktobra 2010. godine, sa predsjednikom Republike Albanije, g-dinom Bamirom Topijem, prilikom dvodnevne zvanične posjete Vrhovnom sudu Republike Albanije, na poziv predsjednika g-dje Šprese Bečaj.
 
Na sastanku održanom u rezidenciji Predsjednika predsjednik Topi, koji je i predsjednik Sudskog savjeta, pohvalio je izuzetne rezultate rada Sudskog savjeta Crne Gore na uspostavi efikasnog i ažurnog sudskog sistema. Dvoje kolega po funkciji razmijenili su iskustva i razgovarali o izazovima i problemima koji su prisutni u sudskoj vlasti, zaključujući da je saradnja pravosudnih, sudskih organa odlična i da konstantno ide uzlaznom putanjom, na dobrobit pravne sigurnosti crnogorskih i albanskih državljana.
 
Prvog dana radne posjete, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore predočila je predsjedniku i sudijama Vrhovnog suda Republike Albanije reforme provedene u pravosudnom sistemu, organizaciju i karakteristike rada sudova, funkcionisanje Sudskog savjeta, kao i aktivnosti na polju jačanja međunarodne saradnje.
 
Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore susrela se i sa generalnim tužiocem Republike Albanije, g-đom Ina Ramom, kao i potpredsjednikom Sudskog savjeta g-dinom Kreshnikom Spahiu-em, dok će se sjutra, 05. oktobra, sastati sa ministrom pravde g-dinom Bujar Nishanijem i kao posebna gošća prisustvovati otvaranju Centra za dokumentaciju, osnovanog kroz saradnju albanskih i španskih pravosudnih vlasti.
 
U crnogorskoj delegaciji su, pored predsjednika, g-đje Medenice, predsjednik Apelacionog suda Crne Gore Dragutin Čolaković, predsjednici Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju, Mušika Dujović i Tofil Žujović, kao i šef Kabineta predsjednika Sanja Kalezić.

Ostale informacije