Predsjednica Medenica: Vrhovni sud Crne Gore stoji na braniku zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda

23. 11. 2018.

Vrhovni sud Crne Gore u saradnji sa AIRE Centrom iz Londona i uz podršku Britanske ambasade Podgorica, organizovao je danas, 23. novembra 2018. godine Konferenciju na kojoj je predstavljena Analiza o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru.  
 
Otvarajući konferenciju, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica je istakla da Vrhovni sud Crne Gore stoji na braniku zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, uvažavajući mjesto koje Konvencija uživa u našem pravnom poretku, uz izraze posebnog priznanja i poštovanja prema Evropskom sudu za ljudska prava. Predsjednica je ponovila posvećenost jedinstvenom sistemu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja čine temelj vladavine prava, zaključujući da izazovi koji stoje pred nama u primjeni standarda evropskog prava postoje, ali da postoji i naša snažna volja za njihovom potpunom primjenom, te da nema nijednog razloga da u tome ne uspijemo.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde, gospodin Zoran Pažin je saopštio da je svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđena povreda nekih od ljudskih prava i sloboda u korist Crne Gore, jer nam pomaže da spoznajući sopstvene slabosti unutar našeg pravnog sistema te slabosti uklanjamo i razvijamo svoj pravni sistem u korist naših građana. U svom izlaganju, potpredsjednik Vlade je naglasio: “Danas, nekih devet i po godina od kada je donešena prva presuda u odnosu na Crnu Goru, a do danas ih je donešeno 36, mi imamo jednu pravu riznicu pravnoga znanja koje nam usmjerava kao svetionik pravni poredak i osvjetljava pravce u kojima treba razvijati crnogorski pravni poredak.“
 
Zamjenik britanske ambasadorke u Crnoj Gori, gospodin Gavin Vesi, je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji, ističući da je vladavina prava sa pravom u središtu ukupne reformske agende u Crnoj Gori, i da Velika Britanija nastavlja podršku ovom važnom projektu. Gospodin Vesi je zaključio da su rukovodstvo, koje je obezbijedio Vrhovni sud Crne Gore, predsjednica Vesna Medenica i potpredsjednik Vlade i dalje presudni za uspjeh ovog projekta i naglasio oduševljenje Velike Britanije zbog potpisanog Memoranduma o saradnji, kao efikasnog okvira za produbljivanje partnerstva između Vrhovnog suda Crne Gore, Britanske ambasade Podgorica i AIRE Centra iz Londona. 
 
U ime AIRE Centra iz Londona, učesnike konferencije je pozdravila programska menadžerka za Zapadni Balkan, gospođa Biljana Braithwaite je ukazala da je agenda aktivnosti diktirana potrebama sudstva u Crnoj Gori, koje Vrhovni sud Crne Gore definiše u konsultacijama sa predstavnicima ostalih sudova. Gospođa Braithwaite je izrazila uvjerenje da će Analiza dati značajan doprinos jačanju svijesti stručne i šire javnosti o implikacijama predsuda ESLJP u odnosu na Crnu Goru i ulozi drzavnih institucija u njihovom izvršenju. “Naš zajednički cilj je da, kako to ESLJP često kaže u svojim presudama, osiguramo da su prava garantovana Evropskom konvencijom praktična i djelotvorna, a ne teoretska i iluzorna”, ocijenila je programska menadžerka za Zapadni Balkan. 
 
U daljem toku konferencije govorili su učesnici panela – gospođa Ana Vilfan Vospernik, pravna savjetnica u Sekretarijatu ESLJP, gospodin Nebojša Vučinić, bivši sudija Crne gore pred ESLJP, gospođa Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred ESLJP i sudije Vrhovnog suda Crne Gore, gospodin Miraš Radović i gospođa Dušanka Radović. 
 
Analiza će uskoro biti dostupna na internet stranici suda. 

         foto: www.gov.me 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije