Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore održala sastanak sa predsjednicima sudova

29. 07. 2019.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica, održala je danas sastanak sa predsjednicima svih sudova, u Svečanoj sali Vrhovnog suda Crne Gore.

Na današnjem sastanku je zaključeno da predsjednici sudova moraju štititi sudijski integritet, a time i sudsku granu vlasti. Prepoznati su prioriteti u radu sudova u toku trajanja mandata predsjednika sudova, koji prioriteti se prvenstveno odnose na unaprjeđenje efikasnosti sudstva, na način što će se intenzivirati aktivnosti na smanjenju broja starih predmeta. Pored toga, istaknuta je i potreba za odgovarajućim izmjenama u legislativi, koje će dovesti do napretka u ostvarivanju rezultata u praksi. U tom pravcu, predsjednica je naglasila značaj disciplinske odgovornosti sudija, poštovanja Etičkog kodeksa sudija i sudijskog usavršavanja u skladu sa načelima sudijske profesije.

U cilju osnaživanja povjerenja javnosti u rad sudstva, posebna pažnja će se posvetiti jačanju vidljivosti rada sudova kroz primjenu Komunikacionog protokola sudova, koja će započeti do kraja tekuće godine.

Sastanak predsjednika sudova, kojim rukovodi predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, predstavlja forum na kojem se razmatraju najvažnija pitanja i otvaraju diskusije povodom raznih dilema i izazova, koji se javljaju u redovnom radu sudova. Razmjena iskustava i informacija na nivou predsjednika sudova, naročito u periodu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, doprinosi jačanju jedinstvenog sudskog sistema i održavanju njegove efikasnosti.
 

Kabinet predsjednice

Ostale informacije