Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore u radnoj posjeti pravosudnim institucijama Holandije

13. 04. 2017.

Međunarodna pravosudna saradnja Vrhovnog suda Crne Gore sa evropskim vrhovnim sudovima nastavljena je radnom posjetom predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i članice Sudskog savjeta Crne Gore, gđa Vesne Medenice, pravosudnim institucijama u Holandiji. Naime, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, sa predsjednikom i članovima Sudskog savjeta, od 10-14. aprila, boravi u Hagu i Utrehtu, u okviru projekta Horizontalni Program za Zapadni Balkan i Tursku (HF 14) "Odgovornost u pravosudnom sistemu", koji u Crnoj Gori sprovode Savjet Evrope i Evropska unija.

Predsjednica Vrhovnog suda se danas sastala sa predsjednikom Vrhovnog suda Holandije, gdin Maartenom Feterisom, sa kojim je imala priliku da razmijeni mišljenja i iskustva u pogledu organizacije, nadležnosti i rada vrhovnih sudova obje države, kao i primjene standarda i propisa kojima se obezbjeđuje nezavisnost, nepristrasnost i integritet sudstva. Tokom sastanka, naročito je istaknuto i pitanje kreativne uloge Vrhovnog suda u tumačenju pravnih normi. U završnici dijaloga, predsjednici najviših sudova su saglasni u ocjeni da je sastanak bio plodonosan i uspješan za obje institucije.

Posjeta crnogorske delegacije najvišim pravosudnim institucijama Holandije, značajno doprinosi daljem učešću predstavnika sudstva u projektu "Odgovornost u pravosudnom sistemu", a u cilju razmjene iskustava u oblasti primjene i sprovođenja ocjenjivanja sudija i njihove odgovornosti u pravosudnom sistemu. U tom pravcu, Vrhovni sud Crne Gore izuzetno cijeni i podržava aktivnosti koje u Crnoj Gori sprovode Savjet Evrope i Evropska unija.




                                                                                                            Kabinet predsjednice

                                                                                                                   






Ostale informacije