Predsjednica Vrhovnog suda na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih suda Evropske unije u Dablinu

25. 11. 2015.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 26-27. novembra prisustvovaće sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koji se održava u Dablinu, Republika Irska.
 
Na dvodnevnom sastanku predsjednici vrhovnih sudova Evropske unije i posmatrači u Mreži predsjednika razgovaraće o odnosima nacionalnih vrhovnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava, filterisanju žalbi u vrhovnim sudovima, o kojim pitanjima će svaki predsjednik Vrhovnog suda predočiti stanje u matičnim državama.
 
Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Norveške i Lihtenštajna.
 
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni zakonodavstva evropskog komunitarnog prava.       
 

Ostale informacije