Predsjednica Vrhovnog suda na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije

18. 10. 2017.
Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica prisustvovaće sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koji se 19-21. oktobra održava u Talinu, u organizaciji Vrhovnog suda Estonije.
 
Povod sastanka jeste diskusija o nezavisnosti vrhovnih sudova iznad i izvan njihovog nezavisnog odlučivanja, reformama koje utiču na sudsku instituciju - obavezi reagovanja i slobodi govora predsjednika Vrhovnog suda, kriterijumima koji su potrebni da bi se postigla istinska podjela vlasti, postojanju evropskog pojma nezavisnosti pravde, kao i o kontroli nad vrhovnim sudovima.
 
Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način tada pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna.
 
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.


 

Ostale informacije