Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica primljena za posmatrača u Mreži predsjednika Vrhovnih sudova Evropske unije

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Austrije i aktuelni predsjednik Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije, gđa Irmgard Griss, obavijestila je danas predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Vesnu Medenicu da joj je na Generalnoj skupštini Mreže, održanoj 13. oktobra 2011. godine, u Sofiji, dodijeljen status posmatrača.

Biografija predsjednice Medenice, rezultati crnogorskog sudstva ostvareni u njenom mandatu, kao i dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, opredijelili su predsjednike vrhovnih sudova zajednice evropskih naroda da predsjedniku Vrhovnog suda Crne Gore odobre status posmatrača. Na taj način predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda pridružila se svojim kolegama iz Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna.

Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.

Ostale informacije