PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA NA SASTANKU MREŽE PREDSJEDNIKA VRHOVNIH SUDOVA EVROPSKE UNIJE

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica prisustvuje Generalnoj skupštini Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koja se 5-6. septembra održava u Helsinkiju, a čiji je domaćin Vrhovni sud Republike Finske.
Istovremeno, 6. septembra održaće se i zajednički sastanak Suda pravde Evropske unije i Evropskog suda za ljudska prava na kojem će se razgovarati o pitanjima uzajamnog priznavanja odluka u građanskim i krivičnim stvarima i zaštite osnovnih prava iz Evropske povelje.
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije osnovana je 2004. godine na inicijativu tadašnjih predsjednika vrhovnih sudova država članica EU i uz finansijsku podršku Evropske komisije.
Udruženje predstavlja forum za razmjenu ideja i raspravu pitanja od opšteg interesa, gdje je evropskim institucijama omogućeno da zatraže mišljenja od evropskih vrhovnih sudova. Mreža ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.         
Podsjećamo, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 2011. godine jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini Mreže predsjednika u Sofiji. Na taj način predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda pridružila se svojim kolegama iz Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna.

Ostale informacije