Predsjednik Vrhovnog suda u posjeti Evropskom sudu za ljudska prava

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica sastala se danas u Strazburu sa novoizabranim predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Dinom Špilmanom.
 
Na sastanku je razgovarano o provedenim reformama u crnogorskom sudskom sistemu, očekivanim izazovima sudstva u procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na sudsku praksu i primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Dva predsjednika su dogovorili nastavak saradnje Vrhovnog suda Crne Gore i Evropskog suda za ljudska prava, koja je uspostavljena zvaničnom posjetom ranijeg predsjednika Žan Pol Koste Vrhovnom sudu Crne Gore u septembru 2011. godine.
Saradnja sudova će se prvenstveno odnositi na nastavak interaktivnog dijaloga sudija o pitanjima primjene Evropske konvencije, evropske i domaće sudske prakse i medjunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava.
 
Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore će, takođe, sjutra, 25. januara, prisustvovati svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava.
 
Nakon svečanog otvaranja nove radne godine Suda u Strazburu, predsjednica Medenica će učestvovati i u radu seminara čija je tema "Implementacija Evropske konvencije o ljudskim pravima u vremenu ekonomske krize".
Osim predsjednika Špilmana na seminaru će govoriti i predsjednik Medjunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron, sudije Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog revizorskog suda, kao i profesori medjunarodnog prava Univerziteta Tartu iz Estonije.
 
 
Fotografiju sa današnjeg sastanka možete preuzeti sa web stranice Vrhovnog suda http://sudovi.me/vrhs/galerija/.

Ostale informacije