Prijem stalnog predstavnika Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica sastala se 3.02.2015. godine s ambasadorom Željkom Perovićem povodom njegovog stupanja na dužnost stalnog predstavnika Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Predmet sastanka bili su rezultati crnogorskih sudova, postupanja u predmetima ratnih zločina, regionalna i saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Predsjednica Medenica predočila je ambasadoru sprovedene reforme u nacionalnom sudstvu, ostvarene rezultate rada i činjenicu da su svi procesuirani predmeti ratnih zločina okončani pravosnažnim sudskim odlukama. Istakla je značaj dosadašnje saradnje sa Haškim tribunalom, obuka crnogorskih sudija koji su postupali u predmetima ratnih zločina i uspješnog organizovanja zajedničkih konferencija uz podršku međunarodnih partnera.

Na sastanku, ambasador Perović upoznat je s odličnom saradnjom Vrhovnog suda Crne Gore sa Vrhovnim sudovima Hrvatske, Kosova, Srbije i Albanije.

Sagovornici su zaključili da su Ujedinjene nacije (UN) i prisutnost Crne Gore zasijedanjima UN od izuzetnog značaja za diplomatsku promociju države, regionalnu i međunarodnu saradnju, kao i za promociju rezultata rada crnogorskog sudstva.

Ostale informacije