SAOPŠTENJE ZA JAVNOSTPovodom neistinito prenijetih navoda predsjednika Vrhovnog suda Vesne Medenice sa sjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, održane 3. juna 2013. godine, a objavljenim u pojedinim štampanim i elektronskim medijima, dajemo sledeći demantij:


U cilju potpunog i istinitog informisanja crnogorskih građana, domaće i međunarodne javnosti, Kabinet predsjednika Vrhovnog suda demantuje one štampane i elektronske medije koji su sa jučerašnje sjednice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu prenijeli navodni stav predsjednice Vrhovnog suda da je odluka u predmetu u javnosti poznatom kao "Deportacija muslimana" "poražavajuća".

Naime, prilikom predstavljanja Godišnjeg izvještaja o radu sudova za 2012. godinu, član Odbora i poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić istakla je, između ostalog, da je presuda u slučaju "Deportacija" poražavajuća. Komentar predsjednika Vrhovnog suda na izlaganje poslanice Jasavić bio je isključivo taj da je ocjena da je "poražavajuća odluka u predmetu Deportacije" u "ravni političkog pritiska" i da tu odluku sada neće komentarisati "jer će ona imati svoj konačan epilog na Vrhovnom sudu".

Iz navedenog nesumnjivo proizilazi da je stav predsjednice Medenice o predmetnom slučaju bio na fonu nedopustivosti da političari- predstavnici političkih partija i poslanici, komentarišu sudske odluke, izražavaju nezadovoljstvo ili zadovoljstvo istima, jer to predstavlja svojevrstan politički pritisak na sudsku granu vlasti i stvaranje atmosfere "očekivanih odluka".

Kako je nezavisnost i samostalnost sudija imperativ jake pravne države, vladavine prava i pravne sigurnosti kojima Crna Gora nesumnjivo teži, u modernim demokratijama je nezamislivo da političari javno komentarišu odluke sudova jer je to u suprotnosti s evropskim i međunarodnim standardima i tekovinama.

S tim u vezi, bilo kakvo drugačije tumačenje i prenošenje izjave predsjednika Vrhovnog suda o predmetnom slučaju predstavlja neobjektivno i neprofesionalno izvještavanje koje kod laičke javnosti može stvoriti lažan utisak da predsjednik najviše sudske instance komentariše ili prejudicira sudsku odluku u predmetu "Deportacija muslimana" koja će u konačnom imati epilog u odluci Vrhovnog suda.
  

Ostale informacije