Sastanak sa ambasadorkom SAD i direktorom Misije USAID u Crnoj Gori

Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica sastala se danas, 5. februara, s ambasadorkom SAD Sue K. Brown i direktorom Misije USAID u Crnoj Gori Suzan Fritz.
 
Direktorka Misije USAID pohvalila je partnerstvo sa crnogorskim sudovima postignutim kroz "Program efikasnog upravljanja"- unapredjenja sudske uprave i transparentnosti pravosudnih institucija. Najavljeno zatvaranje Kancelarije USAID u junu mjesecu direktorka Fritz je ocijenila kao dokaz da je Crna Gora ostvarila napredak na putu evroatlanskih integracija, na kojem je reformu sudstva ocijenila kao uspješnu priču.
 
Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica zahvalila se na donacijama koje je Vlada SAD, kroz programe USAID, opredijelila crnogorskoj sudskoj vlasti, istakavši činjenicu da su svi u sudovima svjesni da moraju jačati sopstvene kapacitete na čijim temeljima će se stvarati osnov za dalji napredak sudskog sistema.
 
Zajednički je ocijenjeno da je realizacija "Programa efikasnog upravljanja" doprinjela unapredjenju pravosudnog informacionog sistema kao savremenog sistema elektronskog upravljanja, obradi statističkih podataka i sudskom izvještavanju. Renovirane prostorije Osnovnog suda u Podgorici donacijom USAID prepoznate su kao primjer kako sudovi u Crnoj Gori trebaju da izgledaju, dok je konstatovano da renoviranje Osnovnog suda u Ulcinju teče utvrdjenom dinamikom.
 
Ambasadorka Braun istakla je da je tokom svog dvogodišnjeg mandata u Crnoj Gori postignut veliki uspjeh na polju jačanja odgovornosti svih institucija, a naročito sudstva. Ocijenila je izuzetnom saradnju Ambasade SAD i Vrhovnog suda Crne Gore, čije zajedničke aktivnosti su dale odlične rezultate na planu jačanja vladavine prava. Istakla je da će SAD preko svoje Ambasade nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ispunjavanja kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju i NATO.
 
Fotografije sa sastanka možete preuzeti iz odjeljka Galerija.

Ostale informacije