Sastanak sa ambasadorom SAD

Sastanak s ambasadorom SAD u Podgorici Sju K. Braun

 

 

Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica sastala se danas, 29. juna 2011. godine, s ambasadorkom Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori Sju K. Braun.

 

Povod sastanka je upoznavanje novoimenovane ambasadorke, akreditovane za diplomatsku misiju u Crnoj Gori, sa reformom pravosudja, rezultatima rada, tekućim problemima i predstojećim izazovima u sudstvu.

 

Predsjednik Vrhovnog suda predočila je statističke podatke o radu sudova u 2010. godini, preduzetim mjerama Sudskog savjeta na uspostavi ažurnog i efikasnog sudskog sistema, organizaciju rada Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, jačanje transparentnosti i informatizaciju rada sudova, postojanje Kancelarije za pritužbe građana u Vrhovnom sudu, Kancelarije za prijavu korupcije u sudovima pri Sekretarijatu Sudskog savjeta, kao i projekte koje se sprovode u saradnji s inostarnim partnerima. Kao prepoznati problemi predstavljeni su finansijska nesamostalnost sudske grane vlasti, nedostatak prostornih kapaciteta i adekvatnog sistema bezbiejdnosti stranaka i zaposlenih u crnogorskim sudovima.

 

Ambasadorka Braun istakla je spremnost Ambasade SAD da pomogne crnogorskoj sudskoj vlasti u njenoj borbi za finansijsku nezavisnost, zaključujući da je vladavina prava veoma značajna za svaku državu, a naročito onu koja teži evro-atlanskim integracijama. Tokom njenog mandata pravosudje će upravo biti jedan od prioriteta i ključnih oblasti američke pomoći i podrške, istovremeno čestitajući predsjedniku Vrhovnog suda na izuzetnim rezulatima ostvarenih od konstituisanja Sudskog savjeta kao samostalnog i nezavisnog organa.

 


Ostale informacije