Sastanak sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Predsjednica Vrhovnog  suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica, sastala se 15. marta 2019. godine sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, gospodinom Osamom Kogali i njegovim saradnicima.

Na održanom sastanku, gospodin Kogali je čestitao Crnoj Gori na legislativnom okviru i njegovom sprovođenju, na usklađenosti zakonodavstva sa međunarodnim standardima, kao i ostvarenim napretkom u ovoj oblasti. U svom izlaganju, osvrnuo se na realizovane aktivnosti u oblasti maloljetničkog pravosuđa i predstavio novu Inicijativu podrške sveopštem pristupu djece pravosuđu - u krivičnim, prekršajnim i građanskim postupcima. Ključni ciljevi inicijative su obezbjeđenje "child friendly" ("po mjeri djeteta") prostorija u sudovima, omogućavanje generisanja određenih podataka u PRIS-u, te osnaživanje kapaciteta pravosuđa.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica je ukazala na razne aktivnosti koje sprovodi najviši sud u državi na planu zaštite prava djece, ističući saradnju Vrhovnog suda Crne Gore i NVO "Udruženje roditelji" prilikom izrade priručnika "Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva". Predsjednica je istakla poseban značaj kreiranja prostora "po mjeri djeteta" prilikom učešća djece u sudskim postupcima, s tim što je nedostatnost prostora u sudovima poseban izazov u tom smislu.

Sagovornici su saglasni da će se preduzeti svi neophodni koraci u cilju realizacije Inicijative UNICEF-a, a sudstvo će uložiti dodatne napore kako bi obezbijedilo da boravak djece u sudu bude manje bolan i traumatičan.
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije