Šef Delegacije EU u posjeti Vrhovnom sudu Crne Gore

18. 12. 2012.

Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitjom Drobničem.
 
Na sastanku je razgovarano o ustavnim amandmanima koji se odnose na sudsku granu vlasti, mjerama koje su preduzete na povećanju ažurnosti rada sudova, poštovanju prinicipa suđenja u razumnom roku, percepciji javnosti i metodama za suzbijanje korupcije u sudovima, transparentnosti rada sudova, odnosu sa medijima, sudskoj statistici i učešću predstavnika sudstva u procesu evropskih integracija.
 
Predsjednik Vrhovnog suda predočila je ambasadoru Drobniču da su ujednačavanje sudske prakse, podizanje kvaliteta sudskih odluka i jačanje Centra za edukaciju nosilaca sudijske funkcije glavni ciljevi koji će biti postavljeni pred crnogorsko sudstvo.
 
Predsjednik Vrhovnog suda i šef Delegacije EU u Crnoj Gori zajednički su konstatovali da su crnogorski sudovi napravili napredak u oblasti ažurnosti i efikasnosti rada, ali i da oblast vladavine prava (poglavlja 23 i 24) ne smije biti kočnica već zamajac pregovaračkom procesu Crne Gore i Evropske unije.
 
 

Ostale informacije