Šef predstavništva UNICEF Crna Gora u posjeti Vrhovnom sudu

Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica sastala se danas, 4.jula, sa šefom predstavništva UNCEF za Crnu Goru Bendžaminom Perksom.

Povod razgovora bila je tekuća reforma maloljetničkog pravosuđa - primjena Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, uspostavljanje Stručnih službi pri Višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju, kao i budući projektni ciljevi saradnje Vrhovnog suda i UNICEF-a.

Predsjednica Medenica i gdin Perks saglasni su da sve institucije sistema moraju efikasno i pravovremeno odgovoriti na sve oblike devijantnog ponašanja maloljetnih lica. U tom smislu, od neprocjenjivog je značaja preventivno djelovanje, puna implementacija postojećeg zakonodavstva i pružanje zaštite maloljetnim žrtvama/svjedocima, kao i adekvatna podrška maloljetnim učiniocima krivičnih djela.

Saradnju Vrhovnog suda i UNICEF-a sagovornici su ocijenili odličnom i konstruktivnom, uz prostore za njeno dalje unapređenje u cilju jačanja sistema zaštite maloljetnika u krivičnom postupku, razvoja pravosudnog informacionog sistema u ovoj oblasti i potrebi nastavka edukacije sudija o domaćem i međunarodnom maloljetničkom pravosuđu kroz Centar za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije.


 


Ostale informacije