ULOGA I ZNAČAJ SUDSKIH VJEŠTAKA U AMBIJENTU ZAKONA O SUDSKIM VJEŠTACIMA

29. 05. 2017.

 
Na poziv predsjednika Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore učestvovala je na Konferenciji sudskih vještaka "Uloga i značaj sudskih vještaka u ambijentu novog Zakona o sudskim vještacima", koja je danas održana u Hotelu "Hilton".
Otvarajući konferenciju, predsjednica je istakla značaj i ulogu sudskih vještaka za pouzdanost svakog sudskog sistema, za uspješnu vladavinu prava i stabilnost pravnog poretka. " Osnovna dužnost vještaka je da se u obavljanju svog zadatka obavezno drži propisa o vještačenju, da savjesno ispunjava sve dužnosti koje proizilaze iz njegovog poziva, da čuva ugled sudskih vještaka i svojim radom i ponašanjem opravdava povjerenje pravosudnih i drugih organa i stranaka" navela je predsjednica.
Na današnjoj konferenciji zaključeno je da je nezavisnost sudskih vještaka osnova pravičnog postupka, ali je takodje neophodna i za transparentnost sudskog postupka. U tom pravcu očekuje se značajna posvećenost i doprinos i ostalih učesnika u postupku, kako bi svi zajedno dali puni doprinos  jačanju samostalnosti, nezavisnosti, efikasnosti i pouzdanosti pravosudja u cjelini i time doprinijeli vladavini prava i jačanju pravnog poretka, kao ključnom zahtjevu pristupnih pregovora Evropskoj Uniji .

                                                                                                            KABINET PREDSJEDNICE

 
 
 
 
 
 

Ostale informacije